Verrassende elementen in bouw appartementen It Skûlplak in Sneek

Gepubliceerd op in Nieuws, Wonen in Súdwest-Fryslân en Sneek - It Skûlplak.

In opdracht van WoonFriesland bouwt Bouwgroep Dijkstra Draisma 45 appartementen op It Skûlplak in Sneek. Op het eerste gezicht lijkt het een doorsnee project, maar het verhaal van projectleider Helmer Westra en uitvoerder Gert-Jan de Boer doet op meerdere momenten de wenkbrauwen optrekken.

Eén van de eerste keren dat dat gebeurt, is wanneer Helmer wijst naar de gevels. Het gebouw wordt bekleed met een steenlaag in twee kleuren: roodbruin en donkerbruin. Hoewel de stenen één voor één op traditionele manier gemetseld lijken te zijn, gaat het hier toch echt om geprefabriceerde gevels. Deze zijn gemaakt in de fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma en zijn voorzien van steenstrippen van maar een centimeter dik.

10.000 kilogram door de lucht

Eénmaal op de eerste verdieping is er vrij zicht op de grote hijskraan. Op zichzelf al een imposant gezicht. Wie de moeite neemt om even te blijven kijken, ziet regelmatig een element tot wel 9 meter lang omhoog getakeld worden. Deze elementen, met een gewicht tot wel 10.000 kilo (gelijk aan twee volwassen olifanten), worden met uiterste precisie naar de juiste plek begeleid. De bedrading is ook allemaal al voorbereid. De elektricien hoeft alleen nog maar aan te sluiten op de bouw.

“Prachtig om het proces zo te zien. Het bouwen van nu is weer heel anders dan hoe het 10 à 20 jaar geleden was. De onderdelen worden grotendeels geprefabriceerd in de fabriek en vervolgens hier in elkaar gezet. Echt een andere manier van bouwen”, vertelt een verraste wethouder Michel Rietman.

Complete badkamer in één hijsbeweging geplaatst

Terwijl er weer zo’n geprefabriceerd element naar z’n plek wordt begeleid, wijst Helmer op een ingepakte kubus. “Dat is de badkamer unit.” Terwijl er in de fabriek in Dokkum gevels worden geprefabriceerd, staan de badkamers ingepakt al op hun plek. Het toilet, de tegels en de designradiator zijn door het plastic te onderscheiden. De complete badkamer wordt in één keer geleverd en door dezelfde hijskraan op z’n plek gebracht. In de ruimten waar de verdiepingsvloeren al zijn gelegd, staat ook de installatie unit met onder andere de warmtepomp al klaar om geïnstalleerd te worden.

Bouwplaats is grote leerfabriek

In februari is Bouwgroep Dijkstra Draisma van start gegaan met de bouw van de appartementen. Eind dit jaar staat de oplevering gepland. Tientallen bouwvakkers met elk hun eigen expertise werken aan het gebouw. Onder hen ook meerdere stagiairs. “Deze bouwplaats is één grote leerfabriek”, vertelt Helmer met een glimlach. “Een mooi project voor studenten om kennis te maken met de praktijk van de toekomst en om zichzelf te ontwikkelen.”