Unieke kerkenfietsroute 'Volg de kerktorens van SWF'
Gepubliceerd op in Cultureel Erfgoed.
Met het uitreiken van het eerste ‘QR-code bordje’ gaf wethouder Petra van den Akker in Oudega het officiële startschot aan de unieke kerkenfietsroute ‘Volg de Kerktorens van SWF’. De kerkenfietsroute nodigt fietsers uit voor een boeiende reis door de gemeente, waarbij de imposante kerktorens fungeren als navigatiepunten aan de horizon. Elke kerk langs de route vertelt een uniek verhaal over de rijke historie van de regio.
Deze fietsroute, ontstaan uit een samenwerking tussen o.a. gemeente Súdwest-Fryslân, kerkeigenaren en beheerders en VVV Waterland van Friesland, toont niet alleen de prachtige kerkgebouwen in de regio, maar belicht tevens de culturele en historische waarde ervan.
QR-code scannen
Met een QR-bordje bij elke deelnemende kerk is een uniek element aan de fietsroute toegevoegd. Door het scannen van de QR-code op het bordje, openen bezoekers een digitale deur naar toegankelijke tekst met uitgebreide informatie over de kerk. Ook wanneer de kerkdeur gesloten is.
Wethouder Petra van den Akker: “Dit project is meer dan slechts een route op papier of een digitale verzameling van informatie. Het symboliseert ook onze samenwerking en toewijding aan het behoud van religieus erfgoed. Bovendien biedt dit initiatief niet alleen een prachtige manier om onze gemeente te verkennen, maar ook om ons bewustzijn van het culturele erfgoed te vergroten en de verhalen achter elke kerk te ontdekken.”
Er zijn twee fietsroutes, een lange van 60 kilometer en een kortere van 40 kilometer. Beide routes zijn te vinden op de website van VVV Waterland van Friesland.
Kerken op friesland.nl
Kerkeigenaren kunnen zelf een account aanmaken op Friesland.nl en toeristische informatie delen over de kerk. Denk hierbij aan adresgegevens, bezoekuren, informatie over het gebouw en de geschiedenis, maar ook aan evenementen en andere activiteiten waar publiek welkom is.
Met een account komen de kerken in het Open Data Platform (ODP) van de provinciale website Friesland.nl en op de websites van de regiomarketingorganisaties in hun regio. Als er bijvoorbeeld een concert of toneelstuk in een kerk is, kan dit worden toegevoegd aan de agenda van Friesland.nl. Deze worden direct meegenomen in marketingcampagnes. Zo worden de kerken automatisch opgenomen in de UITagenda’s, social media campagnes en nieuwsbrieven. Ook kunnen kerken gekoppeld worden aan fiets- en wandelroutes, omdat ze als locatie in het systeem gemarkeerd zijn. Dit alles is gratis. Zodra een kerk in het systeem staat, wordt deze automatisch overal bij betrokken. Voorwaarde is wel dat de kerk zichtbaar is op Friesland.nl.
De kerken ontvangen, indien gewenst, een QR-bordje die ze kunnen ophangen aan hun gebouw, hek of informatiebord. De QR-code leidt naar de eigen pagina van de kerk binnen het platform www.friesland.nl.
Vragen of meer info? Mail naar kerken@sudwestfryslan.nl.
Dit artikel is onderdeel van de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. Wil je op de hoogte van het laatste Cultureel Erfgoed nieuws blijven? Meld je aan voor de tweejaarlijkse Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed via het aanmeldformulier.
Zie ook
- Voorwoord wethouder Petra van den Akker
- Agrarisch erfgoed
- Hoe de Snow Goose van het rechte pad week en daarmee Bolsward redde
- Het bouwhistorisch detail – het sleutelstuk
- In de schijnwerpers: Roos Snijders
- De archiefschatten van Súdwest-Fryslân
- Welke subsidies zijn er voor monumenten?
- Doe mee aan de Open Monumentendag 2024!
- Open Monumentendag 2024