Unieke camperroute door Waterland van Friesland

Unieke camperroute toont Waterland van Friesland van haar mooiste kant

Gepubliceerd op in Nieuws.

VVV Waterland van Friesland heeft een unieke camperroute gelanceerd. Deze 183 kilometer lange route voert langs iconische waterwegen en -werken in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.

De tocht is de eerste camperroute die Zuidwest Friesland van haar mooiste kant laat zien. De verwachting is dat veel campertoeristen geïnspireerd raken om de ‘camperroute langs waterwerken’ te rijden, ook buiten het hoogseizoen.

Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland, en Michel Rietman, wethouder Gastvrijheidseconomie bij Gemeente Súdwest-Fryslân, reden samen een deel van de route in een Volkswagen Buzz. Deze volledig elektrische camperwagen, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Van den Brug uit Sneek, stond symbool voor de vele campers die naar verwachting deze nieuwe route gaan volgen. “Eerder hebben we een autoroute geïntroduceerd die vooral door buitenlandse toeristen heel goed werd ontvangen”, aldus Floriaan Zwart. “We zien dat er steeds meer vraag is naar campertoerisme in Friesland. Daarom weten we zeker dat deze eerste camperroute een mooie aanvulling is op ons toeristisch aanbod. We tonen hiermee hoe gastvrij we zijn voor campertoeristen!”

Campertoerisme is belangrijk

VVV Waterland van Friesland heeft ook alle camperplekken in kaart waardoor toeristen goed geïnformeerd worden over de vele mogelijkheden. “Wat ons betreft komen daar nog meer camperplaatsen bij”, zegt Zwart. Ook wethouder Michel Rietman geeft aan extra aandacht voor campertoerisme belangrijk te vinden. “We maken hiermee ons gebied nog aantrekkelijker. We willen met elkaar aan de weg timmeren om nog meer camperplekken beschikbaar te maken. Daarbij is het goed dat we er gelijk voor zorgen dat er meer elektrische laadpalen in de regio komen. Op die manier maken we ons gebied nog aantrekkelijker bij de moderne toerist die graag duurzamer op vakantie wil.”

Voldoende tijd om route te beleven

De camperroute laat mensen ontdekken hoe het water en de Friezen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden,  hoe de natuur verandert, de cultuur is gevormd en waarom Zuidwest Friesland een uniek waterlandschap heeft. De route vertelt onder meer over de rijke palinggeschiedenis, twee bijzondere UNESCO Werelderfgoederen, een Nationaal Landschap, het verdronken land van Elahuizen, de bijzondere jaagpaden en de Afsluitdijk. De route laat de deelnemers onderweg optimaal genieten van de rust, ruimte en uitgestrekte landschappen.

Jaarrond toerisme

VVV Waterland van Friesland wil met het aanbieden van aantrekkelijk campertoerisme bijdragen aan een jaarrond toerisme. Volgens prognoses van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft het aantal toeristen groeien. In Friesland wordt rekening gehouden met een verdubbeling van het aantal toeristen: van 1,7 miljoen in 2017 tot 3,5 miljoen in 2030. Om iedereen te kunnen laten genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft, is het belangrijk om toeristen te spreiden over de seizoenen.