Topsportfonds: op naar de Olympische Spelen!

Topsportfonds: op naar de Olympische Spelen!

Gepubliceerd op in Sport.

Zij heeft gebruik gemaakt van een sportsubsidie, namelijk het topsportfonds.

Hoe ben je zo bij het zwemmen gekomen?

Ik zat eerst op volleybal en deed één keer per week bij de zwemclub mee. Afwisselend deden we daar waterpolo, wedstrijd zwemmen en reddingszwemmen. Ik heb toen een keer meegedaan aan de clubkampioenschappen en vond dat erg leuk. Mijn moeder vroeg toen of ik misschien een proeftraining wedstrijd zwemmen wilde gaan doen. Na een jaar mocht ik al meedoen aan de jaargangwedstrijden in Leiden. Ik ben toen gestopt met volleybal en kon al vrij snel vier keer per week trainen voor het zwemmen. Inmiddels train ik 8-9 keer per week.

Wat vind je de mooiste zwemslag?

De borstcrawl, omdat het mijn beste slag is. Ik heb een voorkeur voor de langere afstanden: 400m, 800m en 1500m vrije slag

Wat vinden je klasgenoten en vrienden ervan dat je zo goed kan zwemmen?

Ik zit bij ieder vak weer bij andere kinderen en wissel ook regelmatig van klas doordat ik een aangepast rooster heb voor het zwemmen, dus veel klasgenoten weten niet dat ik zwem. Ik krijg wel regelmatig vragen van docenten over het zwemmen. Mijn vrienden weten wel dat ik zwem en zij vinden het super leuk en steunen mij ook. En met de vriendinnen in de zwemwereld is het ook heel gezellig.

Moet je er ook dingen om laten?

Ik moet wel elke ochtend om half vijf opstaan om op tijd in Drachten of Leeuwarden te zijn, dus dat betekent ook vroeg op bed. Daarnaast zijn er veel wedstrijden in de weekenden en trainingskampen in de vakanties. Het kost enorm veel tijd, maar ik probeer tussendoor nog wel af te spreken met mijn vrienden. 

Wat is jouw droom voor de toekomst?

Ik wil me graag plaatsen voor de Europese jeugdkampioenschappen. En natuurlijk ook goed presteren op het NK. De olympische spelen is natuurlijk wel echt een droom!

Wat vind je ervan dat je nu subsidie kan krijgen als sporttalent?

Heel fijn dat dit nu mogelijk is. Zwemmen is een dure sport, dus ondersteuning is heel welkom. Maar ik denk dat het voor alle sporten geldt op een hoger niveau.

Wat kun je nu bijvoorbeeld meer, anders of extra doen nu je subsidie krijgt?

Ik kan door de subsidie naar wedstrijden elders in het land, want dan moeten we vaak in een hotel verblijven. Verder kan ik het geld gebruiken voor het kopen van zwemkleding en trainingsmateriaal. Een wedstrijdbadpak kost bijv al € ckm7qgq3ngt0acm_YACsud475 en elk seizoen heb je er wel twee nodig.

Wat voor tips heb je voor andere kinderen?

Heb vooral plezier in wat je doet! Want je kunt heel hard trainen, maar als het plezier ontbreekt, dan komt het er ook niet uit.