Topsportfonds belangrijk voor topsporter Isa

Topsportfonds belangrijk voor topsporter Isa uit Sneek

Gepubliceerd op in Sport.

Zoals veel jonge kinderen begint Isa rond haar vierde jaar met skeeleren. "Rond onze speeltuin kon je hele mooie rondjes rijden," zegt ze. Haar buurvrouw ziet dat ze talent heeft: "Isa moet op inlineskaten." Na een proefles bij Schaats- en Skeelervereniging De IJsster is de inmiddels 18-jarige Isa verkocht. Het Topsportfonds helpt Isa om zich te kunnen focussen op haar topsportcarrière.

Inlineskaten in de zomer, schaatsen in de winter. Isa is druk met haar sport en kan geen keuze maken tussen inlineskaten en schaatsen. "Het is allebei leuk," vertelt ze. In de zomer inlineskatet ze bij het Development Team Fryslân, in de winter schaatst ze bij de langebaanselectie van Gewest Fryslân. "We trainen in de zomer zo’n zes keer per week, in de winter nog vaker."

Droom die uitkomt

In 2021 wordt Isa opgenomen in de inlineselectie van het Gewest Fryslân, een droom die uitkomt. "Het was heel lang net niet, net wel. Ik werd vaak vierde of vijfde, dan zit je er net onder. Ik ben dankbaar voor de kans die Bianca Roosenboom, mijn trainster, mij heeft gegeven." Het gaat goed met Isa's topsportcarrière. Na twee bronzen medailles hoopt ze dit jaar een andere kleur te behalen. "In mijn laatste jaar als junior ga ik voor een gouden medaille op het NK."

Het leven als topsporter

Isa geniet van haar leven als topsporter. "Het is heel mooi dat ik stappen maak en merk dat ik vooruit ga. Ik heb een heel fijn team." Dat ze niet elk weekend op stap kan en na schooltijd kan afspreken, vindt Isa nu niet meer erg. "Op de middelbare school had ik hier wel moeite mee. Iedereen sprak af na schooltijd en ging op stap. Nu kan ik dat loslaten omdat de sport mij heel veel brengt. Veel van mijn vriendinnen zitten ook in mijn team, dus ik zie ze bijna elke dag. En hoe leuk is het om samen te trainen en wedstrijden te rijden!"

Dankbaar

Isa is heel dankbaar voor wat haar ouders voor haar doen. "Soms heb ik wel met ze te doen. Ze rijden me overal naartoe. Inlineskaten is bovendien een dure sport. Ik ben daarom heel erg blij dat het Topsportfonds van de gemeente Súdwest-Fryslân er is. Door deze regeling kunnen een deel van mijn materialen zoals skates en wielen worden bekostigd. Daar zijn we ontzettend blij mee!"

Het Topsportfonds

Heeft jouw kind of heb jij een topsportstatus? Of doe jij mee aan een NK, EK, WK of de Olympische Spelen? Ben je 12 jaar en ouder en woon je in onze gemeente? Dan kun je van ons een bijdrage ontvangen. Wil je hier meer over weten? Mail dan naar subsidie@sudwestfryslan.nl.