Samen voor schone wateren: Súdwest-Fryslân in actie tijdens Skjin Wetter!

Gepubliceerd op in Nieuws.

Deze week is de actieweek Skjin Wetter! Het opruimevenement is van 7 t/m 14 oktober. Afgelopen donderdag was wethouder Michel Rietman op bezoek bij de zwerfafvalworkshops op CSG Bogerman Vakcollege in Sneek. Eerder deze week hadden de leerlingen al een opruimactie uitgevoerd bij De Potten in Sneek. Donderdag gingen ze creatief aan de slag met het gevonden afval. Ze maakten ludieke voorwerpen tijdens de workshop. Wethouder Rietman keek mee en leerlingen vertelden maar al te graag waar ze mee bezig waren.

CSG Bogerman Sneek en Koudum, Suver Skjin, Duikvereniging Moby Dick, Marne College, Aeres VMBO, Scouting Tibrag Sneek, Roeivereniging de Geeuw, Kinderwoud locaties Wommels, Scharnegoutum en Sneek en Lionsclub Sneek helpen deze week mee om de gemeente schoner te maken. Dat is toch fantastisch!

In deze week is er ook aandacht voor upcyclen, hergebruiken en recyclen. Want, als we hier meer aandacht aan besteden kunnen we nog best veel met ons afval en hebben we veel minder nieuwe grondstoffen nodig. Dit zorgt weer voor minder klimaatimpact!

Tentoonstelling 'De Grote ZooiZee'

De feestelijke afsluiting van Skjin Wetter vindt plaats op 14 oktober om 14.00 uur in Leeuwarden voor Natuurmuseum Fryslân. Dit is tevens de opening van de tentoonstelling 'De Grote ZooiZee'. De deelnemers van Skjin Wetter kunnen meedoen aan een jutterswedstrijd door hun meest kostbare, opvallende of mooiste vondst in te leveren. Deze schat krijgt een plekje in het Skjin Wetter Juttershuisje in het museum. Alle deelnemers van Skjin Wetter mogen op zaterdag 14 oktober na de afsluiter van Skjin Wetter 'De Grote ZooiZee' bezoeken. 
 
Later dit jaar zullen er ook nog activiteiten plaatsvinden in het thema van Skjin Wetter. Zo kun je in november meedoen aan een Zero Waste wandeltour in Sneek, Leeuwarden, Dokkum of Harlingen. Tijdens deze tour leer je hoe je in deze steden afvalvrij boodschappen kunt doen. Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door het sponsorbedrag dat Skjin Wetter heeft ontvangen van de Leeuwarder Rotary Clubs.

Fiets Skjin Wetter 2023

Skjin Wetter in Fryslân 

Skjin Wetter is een jaarlijks terugkerend schoonmaakevenement, wat mogelijk wordt gemaakt door de FMF en Wetterskip Fryslân. Dit jaar vindt Skjin Wetter plaats in 9 Friese gemeenten: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke. Ruim 2000 vrijwilligers doen met hun club, vereniging, organisatie, school of onderneming mee door samen op te ruimen. Skjin Wetter heeft als doel om Fryslân schoner te maken én te houden. Naast de opruimacties worden er ook leerzame theaterlessen aangeboden door Wetterskip Fryslân. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld door Theater Smoar voor het voortgezet onderwijs. Tijdens deze lessen leren de leerlingen op een humoristische en interactieve manier over de gevolgen van zwerfaval op onze leefomgeving.