Gepubliceerd op in Nieuws.
Súdwest-Fryslân daagt markt uit om waterstof verder te ontwikkelen in Bolsward
Samen met vier Bolswarder bedrijven onderzocht gemeente Súdwest-Fryslân de mogelijkheid voor productie van waterstof in Bolsward. Nu de onderzoeken zijn afgerond, daagt de Friese gemeente de markt uit om waterstof in Bolsward verder te ontwikkelen, omdat er kansen liggen.
Ondernemers minder afhankelijk van aardgas
Waterstof kan een serieuze rol gaan spelen in Bolsward. Alle mogelijkheden en voorwaarden voor waterstof komen in Bolsward samen. Dat is de conclusie uit verschillende haalbaarheidsonderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.
Zo hebben meerdere bedrijven aangegeven waterstof te willen afnemen. Ook is er duurzame elektriciteit in de omgeving aanwezig via Windpark Fryslân, ‘s werelds grootste windpark in binnenwater. Dit is gunstig, omdat de opwek van waterstof veel stroom vereist.
Restwarmte voor de inwoners
Voor de warmte en zuurstof die vrijkomen bij het maken van waterstof, is ook al een invulling. Met de warmte kunnen huizen in Bolsward verwarmd worden. En de zuurstof die vrijkomt kan Wetterskip Fryslân gebruiken voor het zuiveren van rioolwater. Kortom, in Bolsward komen alle elementen samen die maken dat hier de productie van waterstof logisch is.
Wie bouwt de waterstoffabriek?
Om waterstof te gebruiken voor energie en verwarming, moet er een waterstoffabriek worden gebouwd. Na de regie te hebben gepakt in de onderzoeken, daagt de gemeente Súdwest-Fryslân nu de markt uit om een waterstoffabriek te bouwen. Er ligt een mooie kans voor marktpartijen. De gemeente zegt zich daarbij te willen opwerpen als gesprekspartner voor deze partijen en de omgeving.
Voor meer informatie over de uitkomsten van de onderzoeken kunnen de marktpartijen contact met ons opnemen. Voor meer informatie en contact ga naar Energiestad Bolsward Professionals.
Energiestad Bolsward voor inwoners
Dit project is onderdeel van Energiestad Bolsward. Een groter plan voor het verduurzamen van de stad. Vorig jaar organiseerde de gemeente een bijeenkomst in het Marne College. En vertelde zij samen met het Bolswarder inwonerspanel en bedrijven meer over de plannen voor waterstof en warmtenetten. Want met een warmtenet veel huizen verwarmen is vaak efficiënter en goedkoper, dan ieder huis voor zich. De gemeente houdt een buurt op de hoogte als er concrete plannen zijn.
Nu leert de gemeente veel van de andere warmtenetprojecten in Nederland en Denemarken. Met die lessen maakt de gemeente een warmteplan voor de hele gemeente. Samen met de provincie Fryslân en Deense experts kijkt de gemeente waar er veel warmtevraag en -aanbod is. En hoe ze die kan samenbrengen. Op 19 december bespreekt de gemeenteraad of een eigen energiebedrijf onderdeel wordt van deze aanpak. Zodat ieders warmte betaalbaar en duurzaam wordt.