Inloopmomenten van SWF Tichtby blijven

Gepubliceerd op in Nieuws.

In oktober 2022 begonnen we met de inloopmomenten van SWF Tichtby. Deze aanpak blijkt erg succesvol. Juist voor mensen die voorheen niet snel in contact kwamen met de gemeente, komen langs voor financiële ondersteuning. Elke week zitten medewerkers van SWF Tichtby in verschillende dorpen en wijken om mensen met een lager inkomen persoonlijk te helpen met het aanvragen van verschillende toeslagen en regelingen. Om ervoor te zorgen dat nog meer mensen hier gebruik van gaan maken gaat SWF Tichtby de komende jaren door.

Meer mensen bereiken

Met SWF Tichtby willen we het gebruik van de verschillende regelingen verhogen van 40% naar 80%. Het eerste jaar was niet zonder succes. Maar liefst 95% van de mensen die daar recht op hadden, heeft de energietoeslag 2022 ontvangen.

Wethouder Marianne Poelman: “Wat deze aanpak sterk maakt is dat we inwoners persoonlijk benaderen. Inwoners die vorig jaar energietoeslag hebben aangevraagd, komen waarschijnlijk ook in aanmerking voor andere geldpotjes van de gemeente, zoals het Kindpakket en regelingen gericht op duurzaamheid. Inwoners die vorig jaar de energietoeslag hebben ontvangen en er nu weer voor in aanmerking komen, hoeven het niet opnieuw aan te vragen. Halverwege december krijgen inwoners hier een brief over.”

Persoonlijke hulp dichtbij huis

Het succes van SWF Tichtby zien we niet alleen terug in het aantal aanvragen, maar ook in de positieve reacties. Inwoners waarderen de persoonlijke benadering en voelen zich gehoord. “Door de vraag te stellen ‘Hoe gaat het met u en redt u het wel?’, kan je voor iemand al een heel verschil maken. Want met weinig geld rondkomen, levert elke dag weer stress op”, zegt Ria, medewerker van SWF Tichtby.

Inwoners in onze gemeente kunnen elke week langskomen in verschillende wijken en dorpen en van maandag- tot en met vrijdagochtend in het gemeentehuis in Sneek. De medewerkers van SWF Tichtby zitten hier klaar om inwoners te helpen bij het invullen van formulieren. “Inwoners waarderen het dat we ze persoonlijk helpen en dat ze zo langs kunnen komen zonder afspraak. Voor veel inwoners is het gewoon lastig om dit zelf te regelen. Helemaal nu veel digitaal moet via de website. Daarvoor zijn deze inloopmomenten. Ook kijken we direct of er nog meer geldpotjes zijn waar inwoners gebruik van kunnen maken”, geeft Ria aan.

Check waar je recht op hebt

Sinds kort is het ook mogelijk om eenvoudig online te bekijken waar je recht op hebt. Met een paar vragen kunnen inwoners direct zien van welke regelingen ze gebruik kunnen maken.
Ga naar de rekenhulp en check waar je recht op hebt.