Sportsubsidies - factsheet 2023

Sportsubsidies - factsheet 2023

Gepubliceerd op in Nieuws, Sport.

Sporten en bewegen zijn niet alleen goed voor je lichaam en geest, maar bieden ook een geweldige manier om in contact te komen met anderen. Iedereen moet dan ook de kans hebben om zowel binnen als buiten te sporten, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Sportverenigingen spelen hierbij een cruciale rol.

Onze gemeente telt ongeveer 400 actieve sportverenigingen, variërend van skeeleren en zeilen tot fierljeppen en voetballen. Deze verenigingen zijn er voor iedereen, jong en oud, gezond of werkend aan hun gezondheid, en voor mensen met of zonder beperking.

Investeren in sportverenigingen

Wij vinden het belangrijk om een gezonde, sportieve gemeente te zijn. Daarom investeren wij in onze sportverenigingen door verschillende sportsubsidies aan te bieden. In 2023 zijn er maar liefst 81 aanvragen toegekend.

Er zijn acht sportsubsidies beschikbaar, namelijk: Bûten gewoan bewege! Gehandicapten teams, Sportevenementen, Sportopleidingen, Sporttechnisch Kader Gymnastiek, Sportvitalisering, Sporthulpmiddelen en het Topsportfonds. Sportverenigingen kunnen met deze regelingen bijvoorbeeld subsidie krijgen voor het organiseren van sportevenementen, het opleiden of in dienst nemen van trainers, vitaliseren en voor gehandicaptenteams.

Klik om de afbeelding te vergroten

Overzicht 2023

In 2023 dienden sportverenigingen en sport- en beweegaanbieders subsidieaanvragen in voor twaalf verschillende sportopleidingen. Er werd onder andere subsidie aangevraagd voor scheidsrechters, EHBSO-trainingen, gymnastiektrainers en -coaches, groepsspringen, assistent-leiders gym, jeugd basketbaltrainers, UEFA B- en C-trainers, junior voetbaltrainers, hockeytrainers, AED-trainingen, kaatstrainers en trainers voor ouderen. Deze initiatieven benadrukken het belang van continue ontwikkeling en veiligheid binnen de sportgemeenschap, en dragen bij aan de versterking en groei van sport en beweging in de regio.

In 2023 maakten 28 gehandicapten teams gebruik van de regeling Gehandicapten Teams. Deze regeling is voor verenigingen of stichtingen die sport als belangrijkste activiteit hebben en een team hebben waar kinderen en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen sporten. De subsidie kan onder andere worden gebruikt voor meerkosten in vervoer en aanschaf van specifieke materialen.

De regeling Sportvitalisering ondersteunt verenigingen of stichtingen die plannen hebben om te vitaliseren. Dit kan onder meer door nieuwe doelgroepen aan te spreken, vernieuwing binnen de vereniging door te voeren, of activiteiten te promoten via een eenmalige sportieve activiteit. Zo ziet de Sneeker Mixed Hockey Club (SMHC) Hockey 5s als een middel om jongeren opnieuw te enthousiasmeren voor hockey. Om Hockey 5s op de club te realiseren, is een boarding nodig, wat een kostbare investering is. SMHC maakt hiervoor gebruik van de regeling Sportvitalisering. Lees het verhaal van SMHC hier.

Sinds 2023 zijn er twee nieuwe sportsubsidies beschikbaar. De eerste is de regeling Sporthulpmiddelen. Deze subsidie ondersteunt inwoners met een lichamelijke beperking bij de aanschaf van een sporthulpmiddel, zoals een sportrolstoel, een blade of een handbike. Zo heeft Daphne van den Broek met deze regeling een zit-wakeboard kunnen aanschaffen. Lees het verhaal van Daphne hier.

De tweede nieuwe regeling is Bûten gewoan bewege! Wij vinden het belangrijk dat iedereen in eigen wijk of dorp buiten kan sporten. Initiatieven die sporten, spelen, bewegen en ontmoeten in de buitenruimte stimuleren, kunnen gebruik maken van deze regeling. Voetbalvereniging SDS uit Easterein kon mede dankzij deze regeling een pannakooi realiseren.

Wij koesteren onze topsporters en daarom hebben wij het Topsportfonds. In 2023 kregen 42 sporttalenten steun vanuit deze regeling, waaronder de 15-jarige Sander de Haan uit Sneek, een talent in de Skeleton-sport. Dankzij het Topsportfonds en diverse sponsoren kon hij zich optimaal voorbereiden op zijn doel voor 2024: de Youth Olympic Games. Ook inlineskater Isa Steegstra uit Sneek is blij met het Topsportfonds. Lees het verhaal van Isa hier.

Inlineskaten is een dure sport. Ik ben daarom heel erg blij dat het Topsportfonds van de gemeente Súdwest-Fryslân er is. Door deze regeling kunnen een deel van mijn materialen zoals skates en wielen worden bekostigd. Daar zijn we ontzettend blij mee!"

Meer informatie

Ook benieuwd naar de sportsubsidieregelingen? Bekijk ze allemaal op deze pagina.