Sneeker Mixed Hockey Club (SMHC) maakt gebruik van de regeling Sport Vitalisering

Sneeker Mixed Hockey Club (SMHC) maakt gebruik van de regeling Sport Vitalisering

Gepubliceerd op in Sport.

Het bestuur van de Sneeker Mixed Hockey Club (SMHC) zet zich in om jongeren opnieuw te enthousiasmeren voor de hockeysport. Zoals veel sportverenigingen, ervaart ook SMHC een afname in jeugdleden. "Na hun 15e jaar geven jongeren de voorkeur aan sporten in de sportschool", aldus voorzitter Paul Rijk. Hockey 5s wordt gezien als een middel om jongeren weer vaker op het hockeyveld te krijgen. Om Hockey 5s te kunnen realiseren maakt SMHC gebruik van de regeling ‘Sport Vitalisering’ van gemeente Súdwest-Fryslân.

Hockey 5s is een nieuwe, aangepaste vorm van hockey waarbij in een arena van 20 x 40 meter 5 tegen 5 hockey wordt gespeeld. Het spel wordt gespeeld tussen twee teams met elk vier veldspelers en een keeper.

Deze snelle variant spreekt vooral jongeren aan, merkt algemeen bestuurslid Carien van der Wal op. Het spel is snel, kort en dynamisch. De hockeyboarding rondom het veld draagt bij aan de snelheid van het spel. Bovendien zijn er minder spelers nodig om het spel te spelen, waardoor het gemakkelijker te organiseren is, vooral gezien de afnemende ledenaantallen bij verenigingen. Tijdens Hockey 5s wordt ook muziek afgespeeld, wat een extra dimensie aan de beleving toevoegt.

Het Pilotproject

Tijdens de KNHB fandag in Assen afgelopen oktober werd Hockey 5s geïntroduceerd. De MO16-1 van SMHC won hier het regionale Hockey 5s toernooi, wat zowel hen als andere teams direct enthousiast maakte. "Dit enthousiasme was zo groot dat we graag de mogelijkheden wilden verkennen", aldus Carien. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) zocht toevallig naar een club voor een pilotproject, en zo organiseerde SMHC in slechts drie weken tijd de pilotweek van Hockey 5s in februari.

"Het was een inspirerende week; de jeugd was dolenthousiast!", deelt Carien. "Het was opmerkelijk druk en gezellig op de club", voegt Paul toe. "Dat gebeurt normaal gesproken niet in februari. Een bijkomend voordeel is dat het seizoen verlengd kan worden, waardoor er veel meer contactmomenten zijn op de club. Dat is belangrijk."

Tijdens de pilotweek organiseerde de hockeybond pizzabijeenkomsten met de jeugd om te horen wat zij zo leuk vonden aan Hockey 5s en wat er eventueel nog verbeterd kon worden.

Enthousiasme

Het enthousiasme voor Hockey 5s is duidelijk aanwezig. "Wij zijn zo enthousiast omdat de jeugd zo enthousiast is", zegt Paul. "Als club hebben we vaak geprobeerd om de jeugd aan te spreken, en met Hockey 5s zien we dat dit echt aanslaat. Daar krijg je energie van."

Volgens Paul is vernieuwing noodzakelijk, gezien de druk waar veel hockeyclubs mee te maken hebben. SMHC onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor Hockey 5s. Carien voegt toe dat Hockey 5s ook een aanvulling kan zijn op zaalhockey in de winter, wat niet alleen leuk is maar ook kosten bespaart.

Ook op het gebied van training biedt Hockey 5s mogelijkheden. "Er zijn genoeg teams die niet meer twee keer per week willen trainen", zegt Carien. "De jeugd wil zelf bepalen wanneer ze sporten, maar wel allemaal op hetzelfde moment afspreken. Hockey 5s biedt hierin een oplossing."

Sport Vitalisering

Om Hockey 5s op de club te realiseren, is een boarding nodig, wat een kostbare investering is. SMHC heeft subsidie aangevraagd bij de gemeente Súdwest-Fryslân om de financiering mogelijk te maken. De regeling 'Sport Vitalisering' ondersteunt verenigingen of stichtingen die plannen hebben om te verduurzamen of te vitaliseren, waaronder het aanspreken van nieuwe doelgroepen, vernieuwing binnen de vereniging, of het promoten van activiteiten via een eenmalige sportieve activiteit.

Met behulp van de subsidie kan SMHC een boarding realiseren. De club onderzoekt momenteel welke boarding het meest geschikt is zodat deze langdurig gebruikt kan worden, aldus Paul.

Ook gebruik maken van de regeling?

Kijk voor meer informatie op de pagina over sportsubsidie.

Voorzitter Paul Rijk en Algemeen bestuurslid Carien van der Wal