Sliepe yn’e Takomst

Een uniek project voor de recreatiesector in Fryslân

Gepubliceerd op in Nieuws.

Het unieke project Sliepe yn’e Takomst is half december van start gegaan. Het is het resultaat van een samenwerking tussen gastvrijheidsondernemers, aannemers en architecten in Fryslân. Zeven teams, bestaande uit een recreatieondernemer, een aannemer, een architect en enkele studenten, gaan aan de slag om een biobased en circulaire recreatiewoning te ontwerpen. Doel van dit project is ervaring en kennis met biobased en circulair bouwen op te doen.

In Fryslân is een groeiende vraag naar milieuvriendelijke accommodaties dicht bij de natuur. Het gaat daarbij om het anders bouwen of vervangen van logiesaccommodaties: circulair, met natuurlijke bouwmaterialen en in samenhang met de natuur. Het project richt zich op het ontwerpen van betaalbare, energiezuinige en hoogstaande accommodaties die de cultuur en natuur van Friesland weerspiegelen.

Aannemers en ondernemers in de gastvrijheidssector zien kansen in duurzame accommodaties, maar weten niet goed hoe ze dit aan moeten pakken. Bouwend Nederland afdeling Friesland, Toerisme Alliantie Friesland, Stichting Samenwerkende Bouwbedrijven Friesland, Vereniging Circulair Friesland en Gemeente Súdwest-Fryslân hebben de handen ineengeslagen om hier verandering in te brengen.

Oarshus.nl

7 duurzame recreatiewoningen ontworpen

Zeven Friese teams hebben gewerkt aan het ontwerpen van duurzame recreatiewoningen. Deze woningen moeten betaalbaar, biobased (gemaakt van natuurlijke materialen), natuurinclusief (goed voor de natuur) en circulair (zonder afval) zijn.

Op dinsdag 24 september werden deze bijzondere ideeën gepresenteerd in Theater Sneek. Met steun van organisaties zoals Toerisme Alliantie Friesland en Vereniging Circulair Friesland hebben de teams de afgelopen zes maanden hard gewerkt aan innovatieve concepten. Onder leiding van Gerrit Hiemstra, een bekende voorstander van duurzaam bouwen, heeft elk team - bestaande uit een recreatieondernemer, architect en bouwbedrijf - een uniek ontwerp ontwikkeld.

Unieke ontwerpen

De ontwerpen van de teams zijn elk op hun eigen manier vernieuwend. Zo richtte Team Cocon zich op een woning die veel daglicht binnenlaat en rekening houdt met gezondheid, terwijl Team it Sunhus woningen voor veengebieden ontwikkelde. Andere teams bedachten huizen zoals een natuurvriendelijke lodge met een grasdak (Team NIJ), tiny houses op wielen, en hergebruikte boerderijen voor recreatie (Team Biobeest). Ook werden eilandwoningen met rieten daken (Team Uilenburg) en natuurinclusieve huisjes in het Friese merengebied (Team RAK) gepresenteerd, evenals woningen gemaakt van hennep en vlas (Team Vrijheid).

Delen van kennis

Gezondheid, biodiversiteit, en energiebesparing stonden centraal in elk ontwerp. Wethouder Bauke Dam en gedeputeerde Friso Douwstra van de provincie Fryslân spraken hun enthousiasme uit over de gepresenteerde concepten. Zij hadden de eer om de kennisbank te onthullen, waarin alle plannen, tekeningen en materiaalkeuzes vrij toegankelijk zijn voor iedereen die inspiratie wil opdoen.

Klik hier voor alle info over Sliepe yn’e Takomst

Direct naar de kennisbank

Foto’s van de eindbijeenkomst op 24 september jl. in Theater Sneek