Contact

‘Meest toekomstbestendige tuin van Súdwest-Fryslân’

Op maandag 21 september reikte wethouder Erik Faber de prijs uit van de verkiezing ‘Meest toekomstbestendige tuin van Súdwest-Fryslân’ tijdens de jaarlijkse tuinkeuringsavond van Groei en Bloei in de Zuiderkerk. Bewoners mochten foto’s en filmpjes samen met een motivatie opsturen die vervolgens door een jury van de gemeente en Groei en Bloei Sneek e.o zijn beoordeeld.

De prijswinnaars mogen trots zijn wat ze in de afgelopen jaren bereikt hebben om hun tuin binnen een paar jaar zo in te richten dat de deze beter bestand is tegen de gevolgen van een veranderd klimaat en er volop aandacht is voor het bevorderen van de biodiversiteit.  

De 3e prijs is gewonnen door Ralph en Martine Wegenaar uit Witmarsum. Aan de voorzijde is een geveltuin aangelegd. De achtertuin trekt dankzij maatregelen als takkenrillen  heel wat dierenleven aan. Aan de slootkant van hun tuin bevindt zich een prachtige boomhut om te genieten van het waterleven.

Anna-Jet en haar partner hebben de 2e prijs gewonnen. Deze bewoners uit IJlst hebben de jury weten te overtuigen door hun grote variatie aan fruitbomen, kleinfruit, vaste planten en groenten. Ook de keuze om graspaden aan te leggen in plaats van stenen werd gewaardeerd.

De 1e prijs ging naar de familie Talsma uit IJLst. Deze tuin is in drie jaar omgevormd naar een biologische voedsel- en bloementuin. Naast de vele tuinplanten, kruiden en fruitbomen wordt hier ook gebruik gemaakt van wilde planten en stinzenplanten. De loslopende kippen zorgen voor bemesting en biologische bestrijding van rupsen en slakken van de moestuin.

Gefeliciteerd aan alle winnaars!