Open Monumentendag 2024

Open Monumentendag 14 september 2024

Gepubliceerd op in Nieuws, Cultureel Erfgoed.

Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. In onze gemeente zijn dan veel monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Ook worden er op verschillende plaatsen allerlei activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen, maar ook veel activiteiten voor jongeren.

Wat is het?

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd in verschillende landen over de hele wereld, waarbij historische monumenten worden opengesteld voor het publiek. Ook in Nederland worden tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten opengesteld. Het evenement heeft als doel om de aandacht voor monumenten te vergroten, door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Waar kun je allemaal heen?

Onderstaande dorpen en steden vieren Open Monumentendag mee. Kijk welke monumenten hun deuren op 14 (en 15) september gratis openen.

IJlst meisje met polstok

Thema 2024: ‘Onderweg’

Het thema voor Open Monumentendag dit jaar is ‘Onderweg en gaat over het reizen van punt A naar punt B, over het feitelijk in beweging zijn en de verandering van oud naar nieuw, van verleden naar heden. Tijdens een reis kom je langs bekende (historische) wegen, ontmoet je mensen waarmee je een band vormt en maak je deel uit van verschillende gemeenschappen. Onderweg verwijst ook naar Open Monumentendag, waarbij de bezoekers van het ene monument naar het andere gaan. Dit jaar draait het ook om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop de monumenten worden bezocht.

Tjalhuizum kerktoren en koets

Wil je meedoen?

Woon je zelf in een monumentaal pand? Of is jouw bedrijf of organisatie gevestigd in een monument? Dan kun je zelf deelnemen aan deze dag! Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Dan vertellen wij je graag hoe je er een feest van kan maken en helpen wij je in de voorbereiding. Twijfel je nog? Laat het ook dan even weten. We leggen graag uit wat het inhoudt.

Aanmelden of eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via erfgoed@sudwestfryslan.nl.

OMD Fotowedstrijd

In 2023 werd voor het eerst de Open Monumentendag Fotowedstrijd gelanceerd, waarbij elke hobbyfotograaf zijn of haar mooiste Open Monumentendag foto kon insturen en hiermee geweldige prijzen kon winnen. Ook dit jaar zal er weer een Open Monumentendag fotowedstrijd plaatsvinden.

Hoe kan je meedoen?

Momenteel is de landelijke organisatie druk bezig met de voorbereidingen van de Open Monumentendag Fotowedstrijd. Zet 14 september alvast in je agenda. Op deze webpagina zullen we binnenkort komen met aanvullende informatie over hoe je mee kan doen.

Open Monumenten Klassendag

Wist je dat er ook een Open Monumentendag lesprogramma beschikbaar is?

Niet alleen leuk voor in de klas, maar ook leuk om voorafgaand aan Open Monumentendag te doen met naar schoolgaande kinderen. Ontdek de 3D monumentenwereld, doe de quiz of maak je eigen route langs lokale monumenten.

Meer informatie

Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed

Achter elk monument zit een verhaal, maar wat zijn deze verhalen dan? Deze verhalen, maar ook verhalen over ons prachtige cultuurlandschap willen wij graag met jou delen. We houden je graag op de hoogte van de mogelijkheden maar ook de uitdagingen die je tegen kunt komen als eigenaar of bewoner van een beschermd pand.
Meer dan genoeg ingrediënten voor een actuele, inspirerende en informerende nieuwsbrief! Lees de nieuwsbrief Cultureel Erfgoed zomer 2024.

Wil je op de hoogte van het laatste Cultureel Erfgoed nieuws blijven? Meld je aan voor de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. De nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar.