Open Monumentendag

Open Monumentendag 2023

Gepubliceerd op .

Zaterdag 9 september is het Open Monumentendag.
In onze gemeente zijn dan veel monumenten gratis toegankelijk voor iedereen voor iedereen. Ook worden er op verschillende plaatsen allerlei activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen, maar ook veel activiteiten voor jongeren.

Wat is het?

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd in verschillende landen over de hele wereld, waarbij historische monumenten worden opengesteld voor het publiek. Ook in Nederland worden tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten opengesteld. Het evenement heeft als doel om de aandacht voor monumenten te vergroten, door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Waar kun je allemaal heen?

Onderstaande dorpen en steden vieren Open Monumentendag mee. Kijk welke monumenten hun deuren op 9 (en 10) september gratis openen.

Kerk Piaam
Kerk in Piaam

Thema 2023: ‘Levend erfgoed’

Het thema voor Open Monumentendag dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Daarbij kun je denken aan culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven. We noemen dit ook wel immaterieel erfgoed. Het zijn zaken die mensen van huis uit hebben meegekregen. Zaken die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt willen doorgeven aan volgende generaties. In tegenstelling tot de onveranderlijke stenen van een monument, is dit immateriële erfgoed voortdurend in beweging. Het past zich aan aan de tijd en aan degene die het uitvoert.

Kerk in Workum
Kerk in Workum

Wil je meedoen?

Woon je zelf in een monumentaal pand? Of is jouw bedrijf of organisatie gevestigd in een monument? Dan kun je zelf deelnemen aan deze dag! Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Dan vertellen wij je graag hoe je er een feest van kan maken en helpen wij je in de voorbereiding. Twijfel je nog? Laat het ook dan even weten. We leggen graag uit wat het inhoudt.

Aanmelden of eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via erfgoed@sudwestfryslan.nl.

Fotowedstrijd

Dit jaar wordt samen met de grootste erfgoedorganisaties van Nederland de Open Monumentendag Fotowedstrijd gelanceerd. Iedereen die passie heeft voor fotografie wordt uitgedaagd om tijdens Open Monumentendag iconische foto’s van monumenten te schieten. Topfotograaf en juryvoorzitter William Rutten (bekend van o.a. RTL “Het Perfecte Plaatje”) zal, samen met een afvaardiging van de erfgoedorganisaties, een deskundig oordeel vellen over de ingezonden foto’s. De hoofdprijs is een prachtige Sony compactcamera t.w.v. € 1.699. Daarnaast wordt de winnende foto gebruikt in diverse uitingen van de organiserende partners met naamsvermelding van de fotograaf.