Contact

Onafhankelijk advies bij vragen over zorg, inkomen en jeugd

Iedereen in Súdwest-Fryslân die advies wil over bijvoorbeeld zorg, inkomen of jeugdzorg kan gratis terecht bij de onafhankelijk cliëntondersteuners (OCO) van MEE. Dit zijn Remco Kuiper, Marjon Boersma en Elizabeth van Dijk.

“Wanneer iemand zorg of ondersteuning nodig heeft, is een beetje hulp bij de aanvraag soms heel welkom”, zegt Elizabeth. “Als mensen ons bellen gaan we eerst met ze in gesprek om helder te krijgen wat er aan de hand is. Wij zijn niet in dienst van een gemeente, zorginstelling of indicatiebureau. We denken vanuit het belang van de inwoner.”

Marjon merkt dat inwoners het prettig vinden als er nog iemand aanwezig is bij het keukentafelgesprek met een medewerker van het gebiedsteam. “Wij kunnen aanschuiven als er bijvoorbeeld geen familielid of bekende bij kan zijn.” Vooraf bespreken de ondersteuners wat hun rol is. Dat kan alleen luisteren zijn, of juist onder woorden brengen wat de inwoner nodig heeft.

De cliëntondersteuners komen van alles tegen. Elizabeth: “Sommige mensen voelen zich onbegrepen of onmachtig. Ik ben blij dat wij er zijn om mensen bij te staan die er zelf niet meer uitkomen. Soms door mensen op het juiste spoor te zetten, soms door nog een keer naar de indicatie te kijken. Of om uit te leggen hoe een besluit tot stand komt en het soms niet anders kan.”

Het team helpt ook inwoners die niet goed weten waar ze terecht kunnen. “De zorg is ingewikkeld en dat maakt mensen onzeker”, aldus Remco. “We gaan naast de inwoner staan. Men hoeft het niet alleen te doen. Dat betekent niet dat we de inwoner altijd gelijk geven en kunnen zorgen dat ze krijgen wat ze willen.

Samen op zoek gaan naar een passende oplossing, de brug bouwen naar wat wél kan, daar gaat het om.”

Wanneer kan de cliëntondersteuner helpen?

  • Als je (nog) geen gebruik wilt maken van het gebiedsteam maar jouw vragen wilt bespreken met een onafhankelijk adviseur;
  • Als je wilt dat er een onafhankelijk persoon bij gesprekken met het gebiedsteam aanwezig is;
  • Als je met een onafhankelijke adviseur wilt overleggen, omdat de uitkomst van het (keukentafel)gesprek met het gebiedsteam anders is dan je had verwacht;
  • Als je vragen heeft over de hulp van de zorgaanbieder en je het lastig vindt dit te bespreken.

Contactgegevens OCO

Je kunt de onafhankelijk cliëntondersteuners bereiken via 058-2029006 of door te mailen naar oco@meefriesland.nl.