Nieuwe straatnamen bedacht door kinderen

Windkracht, Waterkracht, Zonnestraal en De Aarde zijn de nieuwe straatnamen door kinderen bedacht

Gepubliceerd op in Nieuws.

Eind maart deden we een beroep op kinderen tussen de 8 en 12 jaar om nieuwe straatnamen te bedenken. De hele maand april konden ideeën ingestuurd worden. Kinderen zijn enthousiast aan de slag gegaan. Ook op scholen werd aandacht besteed aan de actie. In totaal ontvingen we 84 creatieve inzendingen.  Woensdag 28 juni maakte wethouder Michel Rietman live op Omrop Fryslân de vier gekozen straatnamen bekend: Windkracht, Waterkracht, Zonnestraal en De Aarde.

Het was geen gemakkelijke keuze. Straatnamen als De Waterglijbaan, Snitersmarstrjitte, De Zeekristal en de Wetterdyk zijn het nét niet geworden. De vier gekozen straatnamen hebben allemaal met duurzaamheid te maken en sluiten goed op elkaar aan.

  • Windkracht is bedacht door Maren Bouma (9 jaar, IJlst).
  • Waterkracht door Koen van Blanken (11 jaar Sneek) & Tijn de Haan (10 jaar Sneek).
  • Zonnestraal is bedacht door Femke van der Zwan (10 jaar, Sneek)
  • De Aarde is bedacht door Jolijn Bos (9 jaar, Sneek).

De kinderen krijgen een uitnodiging om een klein straatnaambordje met hun eigen bedachte straatnaam op te halen. Later worden ze door ons uitgenodigd om te helpen met het plaatsten van het echte straatnaambord.

Wethouder Michel Rietman is zeer tevreden over de actie om kinderen straatnamen te laten bedenken: “Ik heb veel goede berichten gekregen van deze aanpak. Het is een laagdrempelige manier om kinderen te betrekken bij de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. En het is heerlijk verfrissend om de ideeën van kinderen voorbij te zien komen”.

De straatnamen worden gebruikt voor een nieuwbouwwijk aan de noordkant van Sneek. In deze wijk komen in totaal 160 nieuwe woningen. Wij hopen begin 2024 te starten met de eerste 80 woningen.