Nieuwe start voor toeslagouders

Wij zetten vol in op nieuwe start voor toeslagouders

Gepubliceerd op in Nieuws.

De Belastingdienst heeft fouten gemaakt bij het uitbetalen van de kinderopvangtoeslag. Veel ouders moesten enorme bedragen terugbetalen. Grote schulden, stress, depressies en scheidingen zijn hier enkele gevolgen van. Bij de Belastingdienst hebben zich inmiddels 176 ouders en 228 kinderen gemeld uit Súdwest-Fryslân, maar dit zijn waarschijnlijk nog niet alle gedupeerden. Wij zetten een herstelexpert in die vanuit eigen ervaring, met vertrouwen en dichtbij toeslagouders helpt met een nieuwe start.

Wethouder Marianne Poelman vindt het belangrijk dat deze mensen persoonlijk worden geholpen. “Sommige mensen zijn hun baan, partner en alles wat ze liefhebben kwijtgeraakt. Ik vind dat we er alles aan moeten doen om deze mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik begrijp dat dit moeilijk is, omdat ze het vertrouwen in de overheid zijn verloren. Daarom vind ik het essentieel dat één van de gedupeerde ouders bij ons aan de slag gaat als herstelexpert. Zij begrijpt als geen ander wat andere ouders doormaken en wat nodig is om hen te helpen.”

Persoonlijke hulp bij SWF Tichtby

Toeslagouders uit onze gemeente kunnen nu bij de herstelexpert van SWF Tichtby terecht voor hulp. Bij SWF Tichtby werken ervaringsdeskundigen die veel weten over toeslagen en andere regelingen. Inwoners kunnen daar terecht om uit te zoeken waar ze recht op hebben en direct een regeling of toeslag aanvragen. Zo willen we het gemakkelijker maken voor mensen om hulp te vragen: ze kunnen gewoon langskomen in hun eigen buurt. Nu wordt ook een herstelexpert toeslagenaffaire onderdeel van dit team. Binnenkort neemt de herstelexpert contact op met inwoners die gedupeerd zijn. In dit gesprek wil ze met hen kennis maken en kijken of er ondersteuning nodig is.

Oproep aan gedupeerde ouders en kinderen

We vragen alle gedupeerde ouders, kinderen en betrokkenen om contact op te nemen met de herstelexpert van SWF Tichtby. Zij begrijpt wat het betekent om onterecht beschuldigd te worden en alles te verliezen. Ze vindt het belangrijk om mensen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er ondersteuning mogelijk is om te helpen bij een nieuwe start. Hoe die nieuwe start eruit ziet en wat daarvoor nodig is, verschilt per situatie.

De herstelexpert van SWF Tichtby is te bereiken via e-mail tichtby@sudwestfryslan.nl of telefoon 14 0515.

Meer informatie over Kinderopvangtoeslagaffaire