Nieuwe kinderburgemeester gezocht!

Gepubliceerd op in Kinderburgemeester, Nieuws.

Alle kinderen uit groep 7 kunnen tot 8 december 2023 solliciteren naar de bijzondere functie van kinderburgemeester. Als gemeente zijn we trots op de resultaten die we tot nu toe al met de kinderen hebben bereikt. We willen hun mening mee blijven nemen in ons beleid. Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste kinderen die actief willen meedenken en meedoen als kinderburgemeester of rayonhoofd.  

Kinderen denken en doen mee

Súdwest-Fryslân moet ook voor kinderen een fijne plek zijn om te wonen en leven. Om dat te bereiken, moeten we serieus naar ze luisteren en ze mee laten denken over onze plannen. De afgelopen jaren heeft kinderparticipatie daarom een belangrijke plek binnen onze gemeente gekregen. Zo denken kinderen uit groep 7 en 8 onder andere via het lespakket Pak@ Democratie mee over onderwerpen in onze gemeente. Tijdens onze jaarlijkse Kinderconferentie bespreken de kinderen deze onderwerpen en brengen zij er advies over uit. Met deze adviezen gaan we als gemeente vervolgens aan de slag.  

Wat doet de kinderburgemeester?

De kinderburgemeester en zijn/haar team zijn dé schakel tussen de ideeën en adviezen van de kinderen en hoe we hier als gemeente mee aan de slag gaan. Wij helpen de kinderburgemeester hiermee. De zittingstermijn van de kinderburgemeester is 1 jaar en start in februari 2024, tijdens de jaarlijkse Kinderconferentie.

Tijdens dit jaar organiseren we ook 3 bijeenkomsten in de raadzaal van het Bestjoershûs in Sneek. Daarvoor werken we samen met de Kleine Ambassade. Deze stichting weet veel over kinderparticipatie. Tijdens de bijeenkomsten horen we wat de kinderen vinden van de onderwerpen uit het lespakket Pak@ Democratie. Als gemeente vertellen we wat we met de ideeën en adviezen van kinderen hebben gedaan. Naast deze bijeenkomsten is de kinderburgemeester ook bij belangrijke evenementen binnen onze gemeente, zoals bijvoorbeeld de sinterklaasintocht. 

Kinderburgemeester Noor Bosman

Een kinderburgemeester werkt nooit alleen 

We hebben een grote gemeente. Daarom zijn we ook op zoek naar kinderen die de kinderburgemeester een jaar willen helpen als 1 van de 10 rayonhoofden. De rayonhoofden zijn bij dezelfde bijeenkomsten aanwezig als de kinderburgemeester. Samen met de kinderburgemeester zijn zij het team dat waakt over de adviezen van de kinderen van Súdwest-Fryslân. Zij zorgen ervoor dat kinderen altijd en overal serieus bij betrokken worden. Een bijzondere taak dus!  

Enthousiast geworden en wil je solliciteren?

Stuur dan vóór 8 december 2023 het ingevulde sollicitatieformulier  (gescand of duidelijk gefotografeerd) naar  Bernadette Veltman via jeugdpraatmee@sudwestfryslan.nl.

Download het sollicitatieformulier

In de week van 8 t/m 12 januari 2024 laten we je weten of we je uitnodigen voor de sollicitatiemiddag op 26 januari 2024.

Heb je nog vragen?

Stuur dan een mail naar Bernadette Veltman via jeugdpraatmee@sudwestfryslan.nl.