Nieuw onderkomen in Sneek voor Oekraïense vluchtelingen

Nieuw onderkomen in Sneek voor Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op in Nieuws.

Vanaf 1 september worden Oekraïense vluchtelingen opvangen in het leegstaande GGZ-gebouw aan de Maria Louisestraat in Sneek. Het gaat om de gezinnen die sinds begin 2022 in Nij Ylostins in IJlst wonen. Dit was een tijdelijke oplossing. Het gebouw in IJlst wordt gesloopt en gaat plaats maken voor sociale huurwoningen. Daarom hebben we gezocht naar een andere plek voor de Oekraïense gezinnen die er nu wonen.

“De situatie in Oekraïne is nog steeds schrijnend. Daarom blijven we Oekraïense vluchtelingen een plek bieden om tijdelijk te verblijven. Vanwege de bouwplannen voor Nij Ylostins in IJlst, hebben we gezocht naar een andere, geschikte locatie. Met de voorzieningen in de buurt is het GGZ-gebouw een prima locatie”, licht wethouder Michel Rietman toe.

Het gebouw van de GGZ is voor deze gezinnen een geschikte locatie, omdat het gebouw bestaat uit kleine appartementen. Bovendien is de locatie relatief dichtbij de huidige woonlocatie. Veel Oekraïners in Nij Ylostins hebben werk en de kinderen gaan in IJlst naar school. Doordat de nieuwe locatie dichtbij de huidige opvang ligt, kunnen zij hun werk en school behouden. 

In totaal gaat het om 83 Oekraïense vluchtelingen die dus al ruim twee jaar in Súdwest-Fryslân verblijven. Per wanneer zij hun nieuwe onderkomen zullen betrekken, is nog niet duidelijk. In totaal kunnen er 93 mensen terecht. We weten nog niet voor hoe lang deze locatie nodig is voor de opvang. Dit is afhankelijk van de situatie in Oekraïne.

Veelgestelde vragen

Het gaat voornamelijk om Oekraïense gezinnen die nu wonen in Nij Ylostins in IJlst. Deze locatie maakt plaats voor nieuwe appartementen. Voor de vluchtelingen die daar verblijven moest dus een nieuw verblijf gezocht worden.

De inwoners van Nij Ylostins wonen al sinds begin 2022 in IJlst en kunnen hun weg hier al goed vinden. Kinderen gaan naar school en veel volwassenen hebben werk gevonden.

De exacte datum is nog niet bekend. De opvanglocatie in IJlst sluit op 1 september. De daadwerkelijke verhuizing zal rond die datum zijn.

Het gaat om 87 vluchtelingen. Er is plek voor 93 vluchtelingen. Het kan dus zijn dat er in de loop van de tijd nog een aantal Oekraïense vluchtelingen bij komen.

Dit is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Wij kunnen daar nu nog geen termijn aan koppelen.

De meeste kinderen gaan in IJlst naar school. Zij hebben daar hun plek gevonden. Het wordt de ouders aangeraden de kinderen daar naar school te blijven brengen. Het kan zijn dan een aantal besluit om een nieuwe school te vinden in de buurt.

De opvanglocatie wordt door een locatiemanager gerund. Door de week is tussen 08:00 uur en 17:00 uur begeleiding voor de bewoners aanwezig op de locatie.

De meeste mensen hebben werk gevonden in de buurt. De kinderen gaan naar school.

Mensen die hun steentje willen bijdragen kunnen zich melden bij de locatiemanager. Samen wordt dan gekeken of ergens mee geholpen kan worden.