Modder op de weg

Modder op de weg

Gepubliceerd op in Nieuws.

Weet jij wat je moet doen als je modder op de weg tegenkomt? Nu het herfst wordt én oogsttijd is, zijn er weer meer landbouwvoertuigen op de weg. Na de oogst kan er dan modder op de weg achterblijven. Zeker in combinatie met regen kan dit voor gladheid en dus gevaarlijke situaties zorgen. Daarom roept de jaarlijkse moddercampagne het verkeer op om rekening te houden met modder op de weg.

Modder op de weg: wat doe je?

Wat kun je doen als je modder op de weg ziet liggen, of een waarschuwingsbord in de berm ziet staan?

  • Matig je snelheid.
  • Raak je toch in de slip door modder op de weg? Laat dan het gas los en blijf sturen in de richting waar je naartoe wilt.
  • En: trap niet op de rem, want dan raakt de auto nog meer in de slip.

Jaarlijkse campagne

Ieder jaar in de herfst voert het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Frylân (ROF) campagne om aandacht te vragen voor de gevaren van modder op de weg. Weggebruikers worden bijvoorbeeld geattendeerd op mogelijk gevaarlijke situaties met borden langs de weg. Agrariërs en loonbedrijven ontvangen een folder met informatie over wat zij moeten doen als ze modder op de weg achter hebben gelaten. Zo kunnen ongelukken door in de slip rakende auto’s worden voorkomen. Ook is de campagne te horen via Omrop Fryslân en zichtbaar op social media.