Koning krijgt warm welkom in Heeg

Koning krijgt warm welkom in Heeg

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Koning Willem-Alexander kreeg woensdag 5 juni een warm welkom van jonge windsurfers en inwoners in Heeg. Hij bezocht die dag bedrijven in Flevoland en Friesland die zich bezighouden met de energietransitie. In Heeg ging de koning in gesprek met initiatiefnemers, partners en inwoners over het burgerinitiatief Warm Heeg. Het doel van dit initiatief is om Heeg aardgasvrij te maken en te verwarmen met water uit het Heegermeer.

In gesprek met initiatiefnemers, partners en inwoners

De koning startte zijn bezoek in It Sylhus. Dit is het clubhuis van de watersportvereniging dat al door middel van wetterwaarmte wordt verwarmd. Na een korte uitleg ging hij in gesprek met de initiatiefnemers en partners van Warm Heeg over de uitdagingen die het project met zich meebrengt. Wethouder Henk de Boer was daarbij aanwezig als vertegenwoordiger van de gemeente Súdwest-Fryslân, die één van de partners is van Warm Heeg. Na deze gesprekken bezocht Koning Willem-Alexander het campagnekantoor van Warm Heeg in het centrum van het dorp. Hier sprak hij met een aantal inwoners over hun motivatie om wel of niet mee te doen aan het project. Op dit moment heeft 50% van de inwoners aangegeven mee te willen doen.

"Ik vind het heel boeiend om te zien hoe ze in Heeg van het gas af komen en aan een duurzame toekomst denken", zei de koning na een gesprek met inwoners over het initiatief. "Het is mooi dat ze hier als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland."

Over Warm Heeg

Warm Heeg komt voort uit een dorpsvisie die in 2012 door inwoners uit het dorp zelf is geschreven. In deze visie zijn de wensen voor een duurzame toekomst van Heeg vastgelegd. In 2018 nam de lokale energiecoöperatie het initiatief om een collectieve en duurzame warmtevoorziening voor het dorp Heeg te realiseren. De voorziening moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen, met als warmtebron het water van het Heegermeer.

Ga voor meer informatie naar de website van Warm Heeg.

Foto's: Jolanda Siemonsma