Wij zoeken een kinderburgemeester!

Gepubliceerd op

Het is zover: Súdwest-Fryslân krijgt een kinderburgemeester!

Alle kinderen uit groep 7 kunnen vanaf nu solliciteren naar deze bijzondere functie.

Solliciteren

Is jouw kind enthousiast en wil hij of zij ook graag een steentje bijdragen aan de kinderparticipatie in de gemeente? Stuur dan vóór 17 december het ingevulde sollicitatieformulier (gescand of duidelijk gefotografeerd) naar  jeugdpraatmee@sudwestfryslan.nl. Het sollicitatieformulier heeft je kind via school meegekregen.

Kinderburgemeester

Belangrijkste punten

  • Alle kinderen uit groep 7 kunnen solliciteren via het formulier dat zij hebben gekregen op school.
  • Solliciteren kan tot 17 december 2021.
  • Rond 13 januari krijg je als ouder/verzorger een telefoontje of jouw kind naar de sollicitatiemiddag mag komen.
  • 21 januari is een sollicitatiemiddag op het gemeentehuis.
  • Uit de sollicitaties selecteren we een kinderburgemeester en tien kinderen voor het team.
  • Tijdens de Kinderconferentie op 4 februari worden de kinderburgemeester en tien kinderen voor het team geïnstalleerd.
  • De zittingstermijn is voor alle kinderen één jaar, van februari 2022 tot februari 2023.
  • Er zijn drie bijeenkomsten in Sneek, verspreid over het (kalender)jaar.
  • Aanwezigheid gevraagd bij diverse evenementen (altijd in overleg en onder begeleiding).

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail of bel naar 140515.

Meer informatie over onze kinderburgemeester

De kinderburgemeester vormt straks dé schakel tussen de ideeën en adviezen van de kinderen en hoe de gemeente die uitvoert. Hij of zij wordt hier vanzelfsprekend door ons in begeleid. De zittingstermijn van de kinderburgemeester start op 4 februari 2022, tijdens de jaarlijkse Kinderconferentie. Daarnaast organiseren we verspreid over het jaar drie verdiepende bijeenkomsten in de raadzaal van het Bestjoershûs in Sneek. Daarvoor werken we samen met docenten van de Kleine Ambassade, een stichting gespecialiseerd in kinderparticipatie.

Tijdens de bijeenkomsten onderzoeken we wat kinderen vinden van de vraagstukken die in het lespakket Pak@ Democratie worden behandeld. Ook geven we een terugkoppeling over wat we met de ideeën en adviezen van kinderen hebben gedaan. Naast deze bijeenkomsten zal de kinderburgemeester als vertegenwoordiger van alle kinderen in Súdwest-Fryslân meedoen aan belangrijke evenementen binnen onze gemeente.

Als burgemeester werk je nooit alleen, datzelfde geldt voor onze kinderburgemeester. We zijn een grote gemeente en daarom zijn we ook op zoek naar kinderen uit alle hoeken van Súdwest-Fryslân die de kinderburgemeester willen helpen bij zijn/haar taken. Ook zij worden aangesteld voor een periode van één jaar en zullen aan dezelfde verdiepende bijeenkomsten deelnemen als de kinderburgemeester. Samen met de kinderburgemeester vormen zij een team dat waakt over de adviezen van de kinderen van Súdwest-Fryslân. Zij zorgen ervoor dat kinderen altijd en overal serieus bij betrokken worden. Een bijzondere taak!

Wij willen kinderen een omgeving bieden waar zij, nu en in de toekomst, op een fijne manier kunnen wonen en leven. Om dat te bereiken, moeten we serieus luisteren naar onze kinderen. De afgelopen jaren heeft kinderparticipatie daarom een belangrijke plek gekregen binnen onze gemeente. Zo denken kinderen uit groep 7 en 8 onder andere via het lespakket Pak@ Democratie mee met vraagstukken die spelen in Súdwest-Fryslân. Tijdens onze jaarlijkse kinderconferentie gaan kinderen dieper op deze vraagstukken in en brengen zij er adviezen over uit, zodat wij daar in de gemeente mee aan de slag kunnen.

We zijn trots op de resultaten die we tot nu toe al met de kinderen hebben bereikt en we willen deze participatie nog meer borgen in ons beleid. Daarom zijn we op zoek naar bevlogen kinderen die gedurende een termijn van één jaar actief willen meedenken en meedoen als kinderburgemeester.