Draagvlakpeiling Ja-sticker: wat kwam eruit en hoe gaat het verder?

Gepubliceerd op in Nieuws.

Was jij ook een van de 1.697 inwoners die afgelopen voorjaar de enquête over de Ja-sticker voor ons heeft ingevuld?

Dankjewel! We hebben de resultaten voor jou op een rijtje gezet.

Hoe werkt de Ja-sticker?

We draaien het huidige systeem om. Dat betekent dat je alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangt als je een Ja-sticker op jouw brievenbus hebt. Als je geen sticker hebt dan ontvang je wel de huis-aan-huisbladen maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk. Reclamefolders kun je bijvoorbeeld bekijken in de winkel, via een website of app. Folders en flyers van bijvoorbeeld de lokale (sport)vereniging blijf je wel ontvangen.

Wat komt er in het kort uit de enquête?

  • 66% zegt dat ze het eens zijn met het plan om alleen reclamefolders te bezorgen in brievenbussen met een Ja-sticker. 20% is het oneens met dit plan, 12% is neutraal en 2% heeft op het moment van invullen geen mening.
  • 19% zegt op dit moment een NEE/NEE-sticker of NEE/Ja-sticker op de brievenbus te hebben en ontvangt daardoor geen reclamefolders.
  • Bij de invoering van de Ja-sticker wil 33% reclamefolders blijven ontvangen en zegt straks een Ja-sticker te gaan plakken. 63% gaat geen Ja-sticker plakken en 4% weet het nog niet.

Wat gaan we nu doen?

Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van de resultaten van de enquête geconcludeerd dat er draagvlak onder de inwoners is om de Ja-sticker te gaan invoeren. Het college gaat daarom een wijziging van de Afvalstoffenverordening voorbereiden. Dat is nodig om de Ja-sticker in te voeren.

Wat verandert er voor jou?

Begin volgend jaar leggen we de wijziging voor aan de gemeenteraad met de bedoeling om de Ja-sticker op 1 juli 2025 in te voeren. Als er iets verandert, dan laten we je dat tijdig weten.

Wist je dat: de invoering van de Ja-sticker zorgt voor minder papierverbruik: 375.000 kilo per jaar in onze gemeente.

Bekijk de resultaten van de enquête.