Internationale luchtmachtoefening Frisian Flag 2022

Gepubliceerd op in Nieuws.

Van maandag 28 maart tot en met vrijdag 8 april oefenen vliegtuigen en helikopters boven Fryslân, Noord-Holland en het Waddengebied. Frisian Flag is een jaarlijkse oefening van de luchtmacht. Twee weken lang oefenen internationale deelnemers complexe missies met elkaar.

Waarom wordt er geoefend?

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar wordt door internationale inzet ter land, ter zee en in de lucht beschermt. Tijdens operaties in het buitenland werkt de Koninklijke Luchtmacht samen met coalitiepartners. Trainen is noodzakelijk om in de toekomst inzetbaar te blijven. Daarom organiseert de Koninklijke Luchtmacht jaarlijks de internationale oefening Frisian Flag.

Tijdens de oefeningen worden vliegers voorbereid op dreigende situaties waarbij in internationaal verband wordt opgetreden. Ook tonen we hiermee onze sterke band met onze bondgenoten en solidariteit met bevriende lidstaten van de NAVO.

Waar wordt gevlogen?

De oefening vindt plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. De vliegbasis ligt middenin het grootste militaire oefengebied van West-Europa, waarvan het grootste gedeelte zich boven de Noordzee bevindt.

Wanneer wordt er geoefend?

De oefening vindt plaats van 28 maart tot en met 8 april 2022. Tijdens de oefening wordt van maandag tot en met vrijdag tweemaal per dag gestart met circa 50 vliegtuigen, maar ook in de week voorafgaand aan en na afloop van Frisian Flag vinden er meer vliegbewegingen plaats dan gewoonlijk. ‘s Avonds en in het weekend wordt alleen geoefend als dit nodig is.