Corona informatie

Gepubliceerd op in Nieuws.

Het coronavirus leidt tot veel vragen. Ook nu de maatregelen (bijna) allemaal zijn losgelaten, kan het zijn dat je nog met vragen of onzekerheden zit. Hieronder vind je informatie gerelateerd aan het coronavirus.

Staat jouw vraag er niet tussen, stuur ons dan gerust een mail via info@sudwestfryslan.nl of bel 14 0515.

Daarnaast geldt nog steeds:
Blijf thuis als je de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.

Algemeen

Gemeenteloket

 • Het gemeenteloket in Sneek is geopend. Je kunt alleen bij ons terecht als je een afspraak hebt gemaakt. Ook voor het ophalen van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.
 • Het gemeenteloket in Bolsward is geopend. Je kunt alleen bij ons terecht als je een afspraak hebt gemaakt. Ook voor het ophalen van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Betalingen in het gemeentehuis

Betaal zoveel mogelijk met de pin.

Vragen over vergunningen

Heb je vragen over vergunningen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 14 0515.

Met ingang van 1 december zijn de coronamaatregelen vastgelegd in de coronawet (Wet publieke gezondheid en Tijdelijke regeling maatregelen covid-19).

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over deze wet.

In Nederland is er nergens meer een mondkapjesplicht, ook niet in het (openbaar) vervoer.

Meer informatie over het dragen van een mondkapje vind je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je (milde) verkoudheidsklachten?

Heb je (milde) verkoudheidsklachten, zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, hoofdpijn of koorts? Laat je testen en blijf thuis tot je je beter voelt.

Vergeet niet!

 • Was regelmatig je handen met water en zeep;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Blijf ruimtes goed ventileren.

Geldzaken/Sociaal Domein

Het coronavirus heeft een enorme impact op je dagelijkse leven. We snappen ook dat je met vragen zit. Misschien vraag je je af of je je rekeningen nog wel kunt betalen nu je inkomsten door de coronacrisis minder zijn geworden? Of lig je wakker omdat je financiële zorgen hebt?

Wij kunnen je helpen, op de pagina Inkomensondersteuning vind je meer informatie.

Het coronavirus heeft geen invloed op de uitbetaling van de uitkeringen. Wij garanderen dat de uitkeringen tijdig (zoals in het uitbetalingsrooster staat) worden uitbetaald.

Sport

Om de sportsector te ondersteunen is sectorspecifieke steun beschikbaar gesteld.

Voor amateursportorganisaties is een specifiek steunpakket samengesteld. Dit pakket bestaat onder andere uit. Houd de sites van de regelingen in de gaten voor de meest recente ontwikkelingen:

Compensatieregelingen voor sportverenigingen

Er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportclubs steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. NOC*NSF heeft een tool ontwikkeld voor sportclubs om te kunnen zien voor welke regeling(en) ze in aanmerking komen.

De tool laat ook zien dat het belangrijk is dat juist sportclubs gebruik maken van de voor hen beschikbare regelingen. Als clubs blijven voldoen aan hun betalingsverplichtingen kan de financiële schade voor de gehele keten waarin we samenwerken zo beperkt mogelijk worden gehouden.

Ook is er een handige E-zine ontwikkeld voor sportverenigingen over de verschillende regelingen.

Maatschappelijke instellingen

Wie kan een subsidie aanvragen?

Alle maatschappelijke organisaties (zonder winstoogmerk) en sportclubs die het financieel moeilijk hebben kunnen een subsidie aanvragen uit het coronafonds. Denk aan sportclubs, muziekkorpsen en culturele verenigingen. Maar ook pachters van dorpshuizen, multifunctionele centra, wijkgebouwen en sportkantines.

Hieronder vind je de voorwaarden en het aanvraagformulier bij het jaar waarin jij financiële nadeel hebt opgelopen.

2022

 • Het nadeel moet aantoonbaar zijn ontstaan in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022;
 • Het nadeel moet niet op te vangen zijn vanuit de eigen reserves;
 • Het voortbestaan van de aanvrager is aantoonbaar in gevaar;
 • Aanvragen kan tot uiterlijk 30 juni 2023;
 • Subsidieregeling Coronacompensatie 2022;

Als jouw aanvraag aan de regels voldoet, wordt de aanvraag verder beoordeeld volgens de leidraad werkwijze uitvoering Subsidieregeling coronacompensatie 2022.

2021

 • Het nadeel moet aantoonbaar zijn ontstaan in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021;
 • Het nadeel moet niet op te vangen zijn vanuit de eigen reserves;
 • Het voortbestaan van de aanvrager is aantoonbaar in gevaar;
 • Aanvragen kon tot uiterlijk 30 juni 2022;
 • Subsidieregeling Coronacompensatie 2021;

Webinar coronafonds

Op maandag 26 april 2021 organiseerden wij een webinar over het coronafonds voor maatschappelijke organisaties als sportverenigingen, culturele instellingen, dorpshuizen en MFC’s. Het webinar ging over de in’s en out’s van het coronafonds. Hoe loopt de aanvraag- en beoordelingsprocedure en er waren enkele praktijkvoorbeelden te zien.

Heb je het gemist? Kijk het webinar over het coronafonds gemakkelijk terug!

Meer weten?

Meer weten? Neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 515 of stuur een e-mail naar coronafonds@sudwestfryslan.nl.

Meer informatie of vragen?

Wil je meer weten over het Coronavirus?

 • Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over het virus? Neem dan contact op met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid via 0800-1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351.
 • Voor vragen over je eigen gezondheid kun je contact opnemen met de huisarts of met GGD Fryslân op 088 22 99 333 (elke werkdag bereikbaar van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur).
 • Ouderen met een migratieachtergrond kunnen bellen met de speciale Corona-hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB: 030 34 00 600. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar staat ook open voor ‘gewoon’ een praatje.

Many people think about the Coronavirus. Luckily, most people who get sick with corona get better. But it’s good to be careful. What can you do? Pharos.nl gives you more information.

Çoğu insan Koronavirüsünü düşünüyor. Çok şükür bu virüse yakalanan insanların çoğu iyileşiyor. Ama yine de dikkatli olmanız çok önemli. Neler yapabilirsiniz?

ብዙሓት ሰባት ብዛዕባ ኮሮና ቫይረስ ይሓስቡ እዮም።
ጽቡቕ ኣጋጣሚ ኮይኑ ግን በዚ ቫይረስ ዝተለኽፉ ሰባት ዳርጋ ኹሎም ጥዕንኦም ናብ ንቡር እዩ ዝምለስ።
እንተኾነ ግን ጥንቃቐ ምግባር ኣገዳሲ እዩ።
እንታይ ክትገብር ይግባኣካ?