Contact

Terugkeer stadhuistoren kroon op De Tiid in Bolsward

Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward nadert zijn voltooiing! De gerestaureerde stadhuistoren van Bolsward keert per schip terug naar de stad en wordt herplaatst op het voormalige stadhuis. Hiermee wordt de kroon op het werk gezet.

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rond het stadhuis en wil je het terugplaatsen van de toren bekijken? Je kunt het vanaf nu volgen via onze livestream. De beelden worden gemaakt door de webcam die tegenover het stadhuis in Bolsward geplaatst is.

Je kunt het verplaatsen en hijsen van de toren ook volgen via Facebook. Bekijk de updates op de Facebook-pagina van Cultuur Historisch Centrum de Tiid.

"Het terugplaatsen van de toren is een heuglijke gebeurtenis"

Mirjam Bakker, cultuurwethouder Súdwest-Fryslân

De toren van Bolswert komt wer thús

De historische torendelen van het stadhuis in Bolsward worden op 8 juni via het water van Sneek naar Bolsward vervoerd. Vervolgens worden woensdagmiddag 9 juni de eerste twee torendelen met een torenkraan op het stadhuis getakeld. Op woensdagochtend 10 juni volgt dan het hijsen van de torenspits, waarmee het terugplaatsen van de volledige toren een feit is.

"Het terugplaatsen van de toren is een heuglijke gebeurtenis", zegt cultuurwethouder Mirjam Bakker. "Het voormalige stadhuis van Bolsward is weer compleet, een fantastisch moment." Ze noemt het terugplaatsen van de toren het sluitstuk van een boeiende periode. "Nu beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van een mooi verhaal dat al ruim vierhonderd jaar duurt. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop dit werk is uitgevoerd."

In september 2019 werd de stadhuistoren door Bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) ontmanteld, in drie delen naar beneden getakeld en per schip vervoerd naar de restauratiespecialisten in Sneek. Daar is de stadhuistoren in oude luister hersteld.

De restauratie van het stadhuis en de stadhuistoren is een droomklus vol uitdagingen geweest voor ons team van restauratiespecialisten, aldus Douwe Offringa, vestigingsdirecteur Jurriëns Noord.

Wij maakten verschillende compilaties van de afgelopen dagen. Deze video's laten mooi zien hoe het transport van klok en carillon vanuit Sneek naar Bolsward precies verliep. Daarnaast registreren we de aankomst van de vrachtwagens met oplegger bij het stadhuis in Bolsward en het hijsen van de klok, het carillon en uiteindelijk ook de spits; de toren is weer thuis in Bolsward.