Terugkeer stadhuistoren kroon op De Tiid in Bolsward

Gepubliceerd op

Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward nadert zijn voltooiing! De gerestaureerde stadhuistoren van Bolsward keert per schip terug naar de stad en wordt herplaatst op het voormalige stadhuis. Hiermee wordt de kroon op het werk gezet.

Je kunt het verplaatsen en hijsen van de toren volgen via Facebook. Bekijk de updates op de Facebook-pagina van Cultuur Historisch Centrum de Tiid.

“Het terugplaatsen van de toren is een heuglijke gebeurtenis”

Mirjam Bakker, cultuurwethouder Súdwest-Fryslân

De toren van Bolswert komt wer thús

De historische torendelen van het stadhuis in Bolsward worden op 8 juni via het water van Sneek naar Bolsward vervoerd. Vervolgens worden woensdagmiddag 9 juni de eerste twee torendelen met een torenkraan op het stadhuis getakeld. Op woensdagochtend 10 juni volgt dan het hijsen van de torenspits, waarmee het terugplaatsen van de volledige toren een feit is.

“Het terugplaatsen van de toren is een heuglijke gebeurtenis”, zegt cultuurwethouder Mirjam Bakker. “Het voormalige stadhuis van Bolsward is weer compleet, een fantastisch moment.” Ze noemt het terugplaatsen van de toren het sluitstuk van een boeiende periode. “Nu beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van een mooi verhaal dat al ruim vierhonderd jaar duurt. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop dit werk is uitgevoerd.”

In september 2019 werd de stadhuistoren door Bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) ontmanteld, in drie delen naar beneden getakeld en per schip vervoerd naar de restauratiespecialisten in Sneek. Daar is de stadhuistoren in oude luister hersteld.

De restauratie van het stadhuis en de stadhuistoren is een droomklus vol uitdagingen geweest voor ons team van restauratiespecialisten, aldus Douwe Offringa, vestigingsdirecteur Jurriëns Noord.

De twee timelapsevideo’s hieronder brengen niet alleen prachtig in beeld hoe het hijsen en de opbouw van de toren vorige week in Bolsward verliep, maar ook hoe het uurwerk in Sneek volledig is gerestaureerd. De klok, het carillon en de spits staan inmiddels alweer een week trots op het stadhuis; de toren is weer thuis in Bolsward.

https://www.youtube.com/watch?v=EKEYffiMoI4
https://www.youtube.com/watch?v=6k7IeeTQejs