Het gebiedsteam: een steuntje in de rug

Het gebiedsteam: een steuntje in de rug, zodat je weer verder kunt

Gepubliceerd op in Nieuws.

Iedereen kan weleens wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als opvoeden lastig is. Of bij geldproblemen. Het gebiedsteam van gemeente Súdwest-Fryslân geeft inwoners op allerlei levensgebieden advies en ondersteuning. In Workum, Koudum en Makkum kun je sinds kort naar het inloopspreekuur komen. Voel je welkom!

Stel, je bent mantelzorger en voelt je al een tijdje overbelast. Of misschien ben je door ziekte je baan kwijtgeraakt en heb je moeite om je leven weer op te pakken. Of je weet niet precies hoe je je moet inschrijven bij de woningcorporatie. Meestal lossen mensen zulke problemen zelf op met hulp van vrienden of familie. Maar soms lukt dat niet. Dan kun je terecht bij het gebiedsteam.

Meedenken

Wat is het gebiedsteam eigenlijk? Dit team biedt advies en ondersteuning bij uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld over mantelzorg, zelfstandig wonen, werk, vrijwilligerswerk, dagbesteding, geld, schulden, opvoeding, onderwijs en inburgering. Sommige inwoners vinden het gewoon lastig om alles goed te regelen. Het gebiedsteam is er voor al die inwoners, jong en oud. Het team denkt mee en schakelt zo nodig hulp in.

Structuur en overzicht

“Mensen kunnen hun verhaal bij ons kwijt”, vertelt gebiedsteammedewerker Jildou. “We helpen ze om weer structuur en overzicht te krijgen.” “Stel, iemand heeft schulden en wil hulp”, licht Jildou haar collega Marike toe. “Dan kunnen we onze collega’s van schuldhulpverlening inschakelen. Heeft iemand ondersteuning nodig om werk te vinden, dan zijn er andere collega’s die iets kunnen betekenen. Zo heeft iedereen zijn eigen expertise, maar werken we binnen het team nauw met elkaar samen. We kijken ook altijd of er oplossingen zijn in de eigen omgeving.” 

Inloopspreekuren

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft vier gebiedsteams: in Sneek-Noord, Sneek-Zuid, Bolsward en omgeving en het buitengebied. In totaal staan er zo’n 150 medewerkers klaar voor de inwoners. Het gebiedsteam is telefonisch, via deze website en via e-mail bereikbaar. Het team brengt huisbezoeken en ontvangt inwoners op het gemeentehuis.

Sinds kort zijn er in Workum, Koudum en Makkum ook inloopspreekuren. Jildou en Marike zitten daar zelf ook af en toe. “Met deze inloopspreekuren in het buitengebied zijn we letterlijk dichter bij de inwoners”, legt Jildou uit. “We hopen dat het de drempel verlaagt om bij ons te komen.” “Mensen kunnen bij ons advies of informatie vragen of ook gewoon een korte vraagstellen”, vult Marike aan. ”We bieden graag een luisterend oor.”

Bakje koffie

Zoals het woord al zegt, kun je tijdens de inloopspreekuren van het gebiedsteam gewoon binnenlopen. In Workum en Makkum zit het gebiedsteam in het pand van de huisarts, in Koudum in MFC De Klink. Marike: “Tijdens het inloopspreekuur in Koudum zijn ook andere organisaties aanwezig, zoals het Stipepunt en de Papierwinkel. En, heel gezellig: er is dan ook een koffie-uurtje. Een gratis bakje koffie, een praatje en andere mensen leren kennen. Wat wil je nog meer?”

In de gemeente Súdwest-Fryslân staat de kracht van de mienskip centraal, het samen doen. Daar past de ondersteuning van het gebiedsteam goed bij, vindt Jildou. “Inwoners krijgen een duwtje in de rug, terwijl ze zelf aan zet zijn. Dus: kom je er even niet uit? Vraag hulp. We luisteren zonder oordeel.” Marike en Jildou hebben al vaak mogen ervaren dat mensen goed geholpen waren met de ondersteuning van het gebiedsteam. Marike: “Een typerende uitspraak is: ‘Ik kin wer fjierder’. En dat is ook precies waar we het voor doen: dat mensen zelf weer verder kunnen.”

‘We horen vaak terug: ‘Ik kin wer fjierder’. Daar doen we het voor.’

Meer weten over het gebiedsteam? Je vindt informatie op de pagina over het gebiedsteam. Hier lees je ook waar en wanneer de inloopspreekuren zijn.