Meld je aan voor de Hackathon ‘Betaalbaar starten op de woningmarkt’

Gepubliceerd op

Starters op de woningbouwmarkt hebben ook in Súdwest-Fryslân veel moeite om aan een geschikte en betaalbare woning te komen. Daarom organiseren wij op vrijdag 25 maart de hackathon ‘Betaalbaar starten op de woningmarkt’. Starters buigen zich dan samen met woningbouw-experts, over de vraag hoe de gemeente betaalbare starterswoningen kan realiseren.

Een dag lang dagen inwoners uit 89 dorpen en steden, makelaars, projectontwikkelaars en vernieuwers elkaar uit over het woningvraagstuk. Met als doel oplossingen te bedenken om betaalbare woningen voor starters mogelijk te maken. Iedereen is welkom, of je nu al veel ervaring hebt op het gebied van woningbouw of niet. Het wordt een dag van hard werken, veel kennis opdoen en hopelijk ontstaan er gedurende de dag een aantal mooie samenwerkingen.

Deelnemers worden tijdens de hackathon begeleid door ervaren procesbegeleiders en gaan in multidisciplinaire teams aan de slag. Er worden ervaringen met elkaar gedeeld, zodat er verschillende perspectieven ontstaan rondom het vraagstuk. Zo delen deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening, de woningmarkt, economen en historici hun ervaringen. Aan het einde van de dag pitchen de teams hun ideeën aan een vakjury.

Wethouder Wonen, Mark de Man kijkt uit naar de hackathon: “Het woningmarkt-vraagstuk dat er ligt is complex, vooral het realiseren van betaalbare starterswoningen. Door het organiseren van deze hackathon hopen we samen met starters op de woningmarkt en vakexperts te komen tot creatieve en innovatieve oplossingen die we gemeentebreed in kunnen zetten.”

Het belooft een inspirerende dag te worden. Iedereen kan gratis meedoen.

Meld je aan voor de hackathon

Onder de aangemelde starters worden een aantal wooncheques verloot t.w.v. € 50.

  • Wat: Betaalbaar starten op de woningmarkt in Súdwest-Fryslân
  • Wanneer: vrijdag 25 maart van 09:30 tot 17:00
  • Waar: Van der Valk Hotel Sneek – Burgemeester Rasterhofflaan 1, 8606 KZ Sneek
  • Voor wie: iedereen die een oplossing heeft om starters te helpen aan een geschikte en betaalbare woning

Achtergrondinformatie

De gemeente Súdwest-Fryslân is dringend op zoek naar creatieve en innovatieve concepten. En wil graag de “buitenwereld” bij dit proces betrekken om samen het woningtekort onder starters aan te pakken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Heel eenvoudig: organiseer een hackathon!

Wat is een hackathon?

Een hackathon is een evenement waarbij mensen samenkomen om een probleem op te lossen. Binnen een vastgesteld aantal uur (in dit geval een dag) rollen er bruikbare ideeën uit deze pressure cooker. Een ideale manier dus om innovatie te forceren en samenwerkingen te laten ontstaan.

Wie organiseren er hackathons?

Bedrijven als Netflix, Facebook en Google organiseren interne hackathons om nieuwe producten te bedenken. Zo werd de Like-button van Facebook tijdens zo’n sessie bedacht. Ook in Nederland worden er regelmatig hackathons georganiseerd door het bedrijfsleven en ministeries.

Waarom niet gewoon een brainstorm?

De duur, intensiteit en het doel van een hackathon creëren een unieke sfeer, focus en betrokkenheid. Mensen uit verschillende disciplines en ervaringsniveaus komen bij elkaar en halen alles uit de kast om daadwerkelijk iets op te lossen. Een hackathon gaat verder dan een brainstorm en resulteert in concrete oplossingen die uitgevoerd kunnen worden.

Wat zijn de succesfactoren van een hackathon?

Deze evenementsvorm is ideaal om de “buitenwereld” op een plezierige manier in contact te brengen en met elkaar te laten samenwerken. Zo weten we dat een andere overheidsinstelling middels een hackathon een keer een lokaal verkeersprobleem heeft opgelost. Met het organiseren van een hackathon, hopen we vernieuwende en innovatieve oplossingsrichtingen te vinden, waar we als gemeente zelf nog niet aan gedacht hebben.