Gratis bermplanten voor zeven dorpen

Gepubliceerd op in Nieuws.

Bermen aantrekkelijker maken voor bijen, vlinders en andere insecten door er bloemrijke planten in te zetten. Wij helpen de natuur een handje. Stichting Mens en Landschap uit Hieslum kweekte 10.000 planten voor ons op. Zeven dorpsbelangen hebben deze planten gekregen. Als de planten het goed doen, herhalen we het project.

10.000 planten

Afgelopen voorjaar gaf de gemeente biologische potgrond en bloemzaden van langbloeiende soorten aan stichting Mens en Landschap. Toen begon voor kweker Dirk de Leur en zijn medewerkers de uitdaging: zoveel mogelijk planten opkweken. Dat werden er 10.000!

Op 12 november gingen in Jutrijp zo’n duizend planten de grond in. Ook in Easterein, Lollum, Offingawier, Tjerkwerd en Waaksens gingen of gaan er planten de grond in. Met dank aan zo’n honderd vrijwilligers.

Voedsel voor de bij

De wilde planten komen in bermen in het buitengebied, grotendeels langs de route van ons insectennetwerk. Dit is een route van ecologisch beheerde bermen tussen dorpen, steden en natuurgebieden.

We gaan steeds meer bermen ecologisch beheren. Met de plantenactie staan er op die plekken al snel kleurrijke, bloeiende planten. Zo vinden bijen en andere insecten onderweg genoeg voedsel.

Belangstelling?

Mochten de planten goed aanslaan, dan herhalen we het project komend jaar. Belangstelling? Neem dan contact op met je stads-, dorps- of wijkcoördinator.