Súdwest-Fryslân genomineerd voor Steenbreektrofee 2023!

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Met de pilot Groene Voortuinen van afgelopen herfst maken we kans op de Steenbreektrofee 2023. Samen met woningbouwvereniging Accolade hebben we afgelopen herfst huurders in de Partuur- en Pripperstraat in Sneek een groene voortuin aangeboden.
We gingen in de Partuur- en Pripperstraat met het riool aan de slag. Zo zagen we koppelkansen: waarom niet gelijk de hele straat groener maken? Dan heb je na een stortbui minder snel last van wateroverlast, het is goed voor de bijen en staat ook nog mooier.

Enthousiaste reacties bewoners

Accolade vond het een goed plan en daarom deden we samen een oproep. Bewoners van 50 huurhuizen reageerden enthousiast op de oproep. Het uitgangspunt was dat er in elke tuin een kleine boom werd geplant en dat de tuin minimaal 50% groen moest zijn. Daarnaast kreeg elke tuin een beukenhaag tussen de woningen en aan de straatzijde. Bewoners mochten kiezen uit verschillende soorten planten en bomen. De bestaande bestrating werd hergebruikt voor de aanleg van een klein terras en toegangspad naar de voordeur. Als gemeente maakten we ruimte voor bomen en groen in de straat. De wijk straalt nu meer eenheid uit, het groen geeft een verzorgd beeld en de wijk is beter bestand tegen een stortbui. Donker Groen legde samen met leerlingen van praktijkonderwijs De Diken de groene voortuinen aan. Bekijk de afbeelding voor het resultaat.

Onderhoud gewaarborgd

De inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun nieuwe tuinen. De woningbouwvereniging en wij ondersteunen om hiervoor hulp uit de buurt te krijgen als het nodig is. Dan gaat het bijvoorbeeld om het samen snoeien van de hagen of ander onderhoud van de tuin.

Steenbreektrofee

Stichting Steenbreek is met deze verkiezing elk jaar op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Het gaat dan onder meer over het verbeteren van de biodiversiteit en gezondheid. En om projecten die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Het sociale domein met als thema 'Samen voor meer groen in de buurt' staat hierbij centraal.

Uitslag

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op woensdag 11 oktober 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Duimen jullie mee?