Gemeente koopt voormalige zeilschool voor Oekraïense ontheemden
Gepubliceerd op in Nieuws.
De gemeente breidt het aantal opvangplekken voor Oekraïense ontheemden de komende tijd uit naar 732 plekken. De aankoop van een voormalige zeilschool en groepsaccommodatie aan de Eeltjebaasweg in Sneek biedt straks plek aan 60 Oekraïense ontheemden.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zetten we ons in voor de opvang van mensen die de oorlog zijn ontvlucht. Inmiddels meer dan twee jaar verder, groeit de behoefte aan opvangplekken nog steeds. Minister Faber roept daarom de gemeenten op om extra opvangcapaciteit te realiseren.
Eerder deze zomer lieten we al weten dat we De Woldenhof in Sneek gaan huren ter vervanging van de opvanglocatie Nij Ylostins in IJlst. Nu koopt de gemeente daarnaast twee panden aan de Eeltjebaasweg in Sneek. “Als gemeente voelen we de verantwoordelijkheid om opvang te bieden aan mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Dat betekent dat we continu kijken naar geschikte locaties. De panden aan de Eeltjebaasweg zijn zeer geschikt, omdat we hier op korte termijn een tijdelijke woonplek kunnen creëren. De oproep van de minister komt voor ons niet onverwacht,” vertelt wethouder Michel Rietman.
Aankoop pand een aanzienlijke besparing ten opzichte van exorbitante huurprijzen
De gemeente krijgt steeds vaker accommodaties aangeboden tegen exorbitante huurprijzen. Daarbij komt dat de Rijksbijdrage voor de opvang van Oekraïense ontheemden per 1 januari dit jaar is verlaagd. Het vergroot de noodzaak voor gemeenten om alternatieven te vinden voor dure huurcontracten. Daarom kijken we naar de mogelijkheid om panden strategisch aan te kopen. De jaarlijkse lasten worden daarmee aanzienlijk verlaagd. Het vereist wel een investering aan de voorkant. Deze kan terugverdiend worden bij een eventuele verkoop in de toekomst.
“Het is niet direct in lijn met onze doelstelling om vastgoed juist af te stoten. Maar met een actief strategisch aankoopbeleid specifiek voor opvanglocaties zien we kans om flink te besparen op kosten.”
Daarnaast gaat de gemeente per 1 januari een eigen bijdrage vragen aan Oekraïense ontheemden die een inkomen hebben. Dit zijn gemeenten verplicht volgens de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO)
Huidige bestemming als bedrijfslocatie na sluiting weer terug
De locatie aan de Eeltjebaasweg 7/7A ligt op bedrijventerrein ’t Ges en bestaat uit twee panden die al lange tijd te koop stonden: Een voormalige groepsaccommodatie en een naastliggend woonhuis. In het huis worden na aankoop extra kamers gerealiseerd. De groepsaccommodatie is op korte termijn beschikbaar. We verwachten eind dit jaar de eerste ontheemden een plek te kunnen bieden. De nieuwe opvanglocatie biedt, na verbouwing, plek aan 60 Oekraïense ontheemden.
Tot wanneer de locatie dient als opvang voor ontheemden is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Na sluiting van de opvanglocatie zal de huidige bestemming, ‘bedrijf tot en met categorie 3.2 en bedrijfswoning’, weer gelden en als zodanig weer zal verkocht worden.
Veelgestelde vragen
De panden bieden plek voor de opvang van zo’n 60 Oekraïense ontheemden. Het gaat zowel om gezinnen als om mensen die alleen hier naartoe zijn gekomen.
De exacte datum is nog niet bekend. De koop zal in september afgerond worden. Vervolgens maken we de locatie gereed zodat de mensen hier opgevangen kunnen worden. We koersen op het einde van dit jaar. Dan hopen we de locatie klaar te hebben om de vluchtelingen te verwelkomen.
Er is op dit moment ruimte voor circa 60 mensen. Op een later moment komen er mogelijk nog ongeveer 10 mensen bij.
Dit is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Wij kunnen daar nu nog geen termijn aan koppelen.
De kinderen gaan in Sneek naar school. Master Amiko (basisschool) en de Internationale Schakelklas (12-18 jaar) zijn waarschijnlijk de scholen waar de kinderen heen gaan. De ervaring leert dat kinderen snel de Nederlandse taal oppakken, dus is ook niet uit te sluiten dat zij op een andere, Nederlandse school leren.
De opvanglocatie wordt door een locatiemanager gerund. Door de week is tussen 08:00 uur en 17:00 uur begeleiding voor de bewoners aanwezig op de locatie. In eerste instantie zal ook in het weekend en in de avonduren beveiliging aanwezig zijn. Zodra we merken dat dit niet noodzakelijk is, schalen we dit af.
De meeste mensen willen snel weer iets doen, daarom zien we dat veel Oekraïense vluchtelingen werk zoeken. Kinderen gaan naar school.
Mensen die hun steentje willen bijdragen kunnen zich melden bij de locatiemanager. Samen wordt dan gekeken of ergens mee geholpen kan worden.
De locatie aan de Eeltjebaasweg 7/7A bestaat uit twee panden: de voormalige groepsaccommodatie en een naastliggend woonhuis. Tot wanneer de locatie dient als opvang voor ontheemden is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Na sluiting van de opvanglocatie zal de huidige bestemming, (‘bedrijf tot en met categorie 3.2 en bedrijfswoning’) weer gelden en zullen we de panden ook als zodanig weer te koop aanbieden.
Bij de locatiemanager. De locatiemanager kent de mensen die we opvangen en kan ze wijzen op werk in de omgeving. De ervaring leert dat deze mensen graag snel aan het werk gaan.