Friese Kleiweide voorbeeldregio voor gezond lokaal voedsel

Friese Kleiweide voorbeeldregio voor gezond lokaal voedsel

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Donderdag 21 september werd in Arum een rapport gepresenteerd naar de mogelijkheden om van de Greidhoeke een Bioregio te maken. Dat is een gebied waar de landbouw zoveel mogelijk natuurinclusief en duurzaam is en mensen lokaal voedsel eten. Het rapport werd in ontvangst genomen door de samenwerkende overheden in Greidhoeke plus. Dit zijn de gemeenten Súdwest-Fryslân, Waadhoeke en Leeuwarden, Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân. Zij gaan onderzoeken hoe ze een vervolg aan de verkenning geven.

Er gebeurt al veel

Uit de verkenning blijkt dat er in de Greidhoeke al veel gebeurt op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Er zijn veel boeren die willen overstappen op biologische of andere natuurinclusieve landbouwmethodes. Daarnaast zijn er veel initiatieven om lokaal geproduceerd voedsel te promoten en toegankelijker te maken.

Boerderijautomaat feestelijk in gebruik genomen

Tijdens de presentatie van de verkenning werd ook de Boerderijautomaat van Romke Sijtsma in Arum feestelijk geopend door wethouder Henk de Boer. De automaat is gevuld met lokale producten, zoals aardappelen, groente, eieren, erwten en fruit. Het assortiment wordt in de loop van tijd verder uitgebreid. Dit initiatief is ondersteund door Stichting Gouden Land. De automaat is gefinancierd met middelen uit de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw, het Waddenfonds en de gemeente Súdwest-Fryslân.

Wethouder Henk de Boer: "It inisjatyf fan Romke Sijtsma is in moaie wize om lokale produkten te promoatsjen en te ferkeapjen. Dit is wichtich, want goede produkten hoege net fan fier te kommen. Yn ús moaie lânbougemeente binne altyd farske produkten yn 'e buert. Ik hoopje dat in soad minsken gebrûk meitsje sille fan dizze automaat."

Wethouder Henk de Boer: "Het initiatief van Romke Sijtsma is een mooie manier om lokale producten te promoten en te verkopen. Dit is belangrijk, want goede producten hoeven niet van ver te komen. In onze mooie landbouwgemeente zijn altijd verse producten in de buurt. Ik hoop dat veel mensen gebruik gaan maken van deze automaat."

Lees hier het rapport Verkenning Greidhoeke, een Bioregio in Fryslân.