Fietsstraat tussen Sibrandabuorren en Poppenwier feestelijk geopend

Fietsstraat tussen Sibrandabuorren en Poppenwier feestelijk geopend

Gepubliceerd op in Nieuws.

Een veilige plek voor fietsers waar gemotoriseerde voertuigen te gast zijn, dat is de nieuwe fietsstraat tussen Sibrandabuorren en Poppenwier in gemeente Súdwest-Fryslân. Op donderdag 13 oktober 2022 is de fietsstraat feestelijk geopend door wethouder Michel Rietman. De kinderen van de basisschool hebben speciaal voor deze gelegenheid hun fiets versierd en fietsten samen met de wethouder een stukje over de nieuwe fietsstraat.

De fietsstraat tussen Sibrandabuorren en Poppenwier is de eerste fietsstraat in gemeente Súdwest-Fryslân en een van de eerste fietsstraten in Nederland die buiten de bebouwde kom ligt. Na het sluiten van de school in Tersoal en Gauw ontstond de wens voor een veilige schoolfietsroute. De fietsstraat is een straat ingericht als fietsroute. Auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen zijn wel toegestaan en mogen 60 kilometer per uur rijden, maar passen zich aan de fietsers aan.

Feestelijke opening

Wethouder Michel Rietman, verantwoordelijk voor mobiliteit blikt terug op een mooie opening: “Deze fietsstraat betekent heel veel voor de basisschool en de inwoners hier. Dat zie je ook aan de mooie opkomst vanmiddag. We zijn als gemeente ontzettend trots op onze inwoners, want dankzij hun eigen initiatief en inzet hebben we dit met elkaar kunnen realiseren.”

Samen zorgen voor veiligheid

Bij de opening waren ook loonbedrijven aanwezig. Zij boden aan om de kinderen te vertellen over hun werk en over de zichtbaarheid van de fietsers op straat. “De loonbedrijven zijn hier uit eigen beweging gekomen om kinderen ook te helpen in betere zichtbaarheid. Dat vinden we geweldig. Dat zij hier met trekkers en al zijn gekomen is indrukwekkend en natuurlijk leuk voor de kinderen. We moeten er samen voor zorgen dat het veilig is en blijft op straat. Ik denk dat deze dorpen een heel mooi voorbeeld zijn.”