Column Michel Rietman
Gepubliceerd op in Nieuws, College van B&W.
Evolutie in de bouw: Slim bouwen en energieneutraal wonen
De woningmarkt staat onder druk. Een betaalbare woning vinden is een flinke uitdaging. Met name voor jongeren en ouderen is het aanbod beperkt. En als er dan een betaalbare woning beschikbaar komt, betaal je al snel de hoofdprijs voor de maandelijkse energierekening. Als gemeente werken we hard aan de woningbouwopgave. We willen minimaal 2.600 woningen erbij hebben voor 2031, maar er is ruimte voor meer. Daarvoor hebben we de inzet van woningbouwcorporaties én ontwikkelaars hard nodig. Onlangs bezocht ik twee bouwlocaties in onze gemeente. Ik zag van dichtbij hoe de bouwbedrijven meewerken om die grote woningbouwopgave die we hebben op te pakken. Beide projecten laten zien hoe innovatief en toekomstgericht bouwen kan zijn.
Grote bouwdelen viel door de lucht
Mijn eerste stop was bij It Skûlplak in Sneek. Hier bouwt Bouwbedrijf Dijkstra Draisma in opdracht van WoonFriesland appartementen door middel van modulair bouwen. Bij aankomst was ik meteen onder de indruk. Grote bouwdelen van wel negen meter lang en 10 ton aan gewicht werden door de lucht getakeld. Deze manier van bouwen is niet alleen efficiënt, maar zorgt ook voor minder overlast voor de omgeving. Alles wordt in de fabriek voorbereid en op locatie in elkaar gezet. Het was echt imposant om te zien.
Familiebedrijf bouwt energieneutrale woningen
Een dag later kwam ik in Exmorra, waar een kleiner bouwbedrijf, familiebedrijf Heeringa, is begonnen met de bouw van acht energieneutrale woningen. Hier was de sfeer heel anders, maar net zo inspirerend. Deze huizen zijn ontworpen om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dit is niet alleen duurzaam en vriendelijk voor het milieu, het zorgt er ook voor dat de toekomstig bewoners lagere energierekeningen hebben. Het was prachtig om te zien hoe een klein bedrijf zo'n grote impact kan maken op zowel het milieu als de portemonnee van de bewoners.
Lokaal impact maken voor de huidige en toekomstige generatie
Wat mij opviel tijdens deze bezoeken is de passie en innovatiekracht van de bouwbedrijven in onze regio. Of het nu gaat om grote bouwbedrijven of kleinere familiebedrijven, waar we er wel een aantal van hebben in Súdwest-Fryslân, ze zijn allemaal bezig met vernieuwende manieren van bouwen. Dit biedt niet alleen voordelen voor de huidige bewoners, maar ook voor de toekomstige generaties. Ik ben blij met de inzet van de bouwbedrijven hier. Hun innovaties en toewijding zorgen ervoor dat we als gemeente vooruit kunnen. Ik wil dan ook ieder bouwbedrijf uitdagen om te kijken hoe zij lokaal impact kunnen maken met hun bouwwijze. Samen kunnen we deze woningbouwopgave aan.