Duurzaam verbouwen met behoud historisch karakter woning

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam en Succesverhalen.

Frans en Tryntsje kochten in 2017 hun karakteristieke jaren 20 woning in Koudum. Het huis is in de jaren 80 samengevoegd van 2 woningen tot 1 woning. Ze wilden eerst een tijd in het huis wonen om aan te voelen wat ze aan wilden pakken. Zodat ze daarna de woning konden verbouwen naar hun eigen woongenot.

Verbouwen met oog voor historische uitstraling

Een historisch woning duurzaam verbouwen is een uitdaging. Daarom gingen Frans en Tryntsje in 2021 op zoek naar een architect. Frans: “We wilden graag veel licht en ruimte in ons huis. Ook moest het van deze tijd zijn, maar wel met oog voor de historische uitstraling van het huis. Het behoud van de historische uitstraling vinden we belangrijk. Eerder hebben we al een schuur gebouwd met Friese geeltjes en oudhollandse dakpannen.”

Verduurzamen in een historisch pand

Al snel kwamen ze op het punt van verduurzamen. Maar waar begin je bij oude panden? Meestal komen de maten niet overeen met de standaard maten van tegenwoordig. Frans: “De constructeur vertelde ons dat alle dwarsbalken op de kozijnen rusten. Dit gaf problemen met het isoleren van het dak. Als we het dak wilden isoleren en het huis aan de buitenkant origineel wilden houden, moest het dak eraf. Uiteindelijk hebben we daar voor gekozen, want niet isoleren was geen optie.”

Frans en Tryntsje wilden ook graag een warmtepomp. Na advies van een installatiebedrijf kozen ze voor een aardwarmtepomp en airco voor de bovenverdieping om te verwarmen en te koelen. Frans: “Zo kunnen we van het gas af. Helaas konden we maar deels HR+++ glas in de originele kozijnen plaatsen. In de rest van de kozijnen hebben we HR++ glas laten plaatsen. Uiteindelijk is ons huis dus straks helemaal verduurzaamt.”

Frans en Tryntsje

Stapje voor stapje verduurzamen

Frans: “We hebben nu nog een vast energiecontract tot 2024. Straks hebben we geen gas meer nodig, maar gaan we wel meer elektriciteit verbruiken. Dit willen we opvangen met zonnepanelen waarvan we de elektriciteit op willen slaan met accu’s. Uiteindelijk wil iedereen duurzamer leven. Verduurzamen is alleen wel kostbaar. Probeer stap voor stap je woning te verduurzamen, dan houd je het betaalbaar.”

Duurzaam Bouwloket

Er zijn veel subsidies en regelingen waar je gebruik van kan maken als je je huis verduurzaamt. Kijk voor meer informatie op de website van het Duurzaam Bouwloket Súdwest-Fryslân.