Drie grote kades opgeknapt

Gepubliceerd op in Nieuws.

De afgelopen maanden pakten we drie kades in onze gemeente aan. Hieronder lees je wat we precies hebben gedaan en waarom dit nodig was.

Kade Achtvoet Hindeloopen

De oude kademuur was op. Hierdoor spoelde het zand onder de bestrating het water in en kwamen er gaten in de weg. De Achtvoet is een smalle straat en er liggen veel kabels en leidingen in de grond. We wilden niet dat er schade aan de huizen ontstond. Daarom hebben we een nieuwe damwand voor de bestaande oude kade gezet. Deze nieuwe damwand is van staal, maar er zit hout overheen. Zo lijkt het weer op hoe het vroeger was. De hoofdaannemer was De Boer & De Groot Civiele Werken en Stienstra & Van der Wal plaatste de stalen damwand.

Opgeknapte kade in Hindeloopen
Kade Achtvoet Hindeloopen

Kade Waterpoortsgracht Sneek

Ook deze kademuur was op. Toen bleek dat de kademuur op een paar plekken wat was verschoven, moesten we snel actie ondernemen. Net als in Hindeloopen hebben we hier een stalen damwand laten aanbrengen. Het ging hier om een langer stuk dan in Hindeloopen: maar liefst 170 meter, van de Koningsbrug tot aan de Wonderbrug. Voor de stalen damwand hebben we gemetselde muren laten ophangen. Zo lijkt het weer op hoe het vroeger was. De hoofdaannemer was Friso Civiel en de onderaannemer was ook hier Stienstra & Van der Wal.

Het stukje kade tussen de Wonderbrug en de Waterpoort (op de foto) was er beter aan toe. Deze kade hoefden we dan ook niet te vervangen. Metsel- en voegbedrijf Tjalsma heeft het deel dat boven water zit opnieuw gemetseld. We hebben twee bomen moeten weghalen. Er komen dit najaar weer twee nieuwe bomen voor terug.

Waterpoortsgracht kade
Kade Waterpoortsgracht Sneek

Laad-/loskade eiland Gouden Boaiem Heeg

Het baggereiland De Gouden Boaiem bij Heeg heeft een nieuwe laad-/loskade gekregen. Dit eilandje gebruiken we om baggerslib op te slaan. Dat slib gebruiken we dan weer om bijvoorbeeld bermen en wegen op te hogen, maar ook bij woningbouwprojecten. We moeten het baggerslib goed kunnen verplaatsen. Daar hebben we een sterke kade voor nodig. Stienstra & Van der Wal heeft een nieuwe stalen damwand gemaakt. Ook weer over een flinke lengte: 100 meter.

Kade in heeg
Laad-/loskade eiland Gouden Boaiem Heeg