Deze lokale helden nemen het voortouw richting een betere samenleving

Gepubliceerd op

Vanuit de mienskip zijn de afgelopen jaren allerlei bijzondere initiatieven ontstaan die bijdragen aan een betere samenleving waarin het fijn wonen, werken en genieten is. Wij gingen op bezoek bij drie van deze lokale initiatieven.

Duurzamesloepen.nl Woudsend

Duurzamesloepen.nl ontwikkelt en produceert duurzame sloepen. Een duurzame sloep is een sloep die 3D geprint wordt van gerecycled materiaal. Uiteraard heeft de sloep een elektrische motor. Daarnaast wordt sloep volledig duurzaam afgebouwd met duurzame materialen van de vloer, tot aan de buiskap en de vlag. Zo worden kurk en bamboe gebruikt voor de vloeren en gerecyclede PET flessen voor de vlaggen.

In samenwerking met de TU Delft wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar alle onderdelen van de sloep. Dit Life Cycle Assesment onderzoek wordt gedaan om de duurzaamheid wetenschappelijk aan te tonen op drie belangrijke categorieën: menselijke gezondheid, milieu en grondstoffen.

Deelwinkel Bolsward

De Deelwinkel is een ontmoetingsplek voor inwoners van Bolsward. Het is een initiatief van het Diaconaal Platform van Bolsward en wordt volledig gerund door vrijwilligers met als doel een ontmoetingsplek te zijn voor de omgeving. Naast een kopje koffie en gezelligheid wordt advies aangeboden bij hulpvragen en deskundige verwijzing.

Er worden ook allerlei spullen ingebracht, zoals kleine huishoudelijke apparaten, speelgoed en hebbedingetjes. Deze worden vervolgens gratis weggegeven. Een soort gratis winkel. Hiermee probeert de Deelwinkel een kleine bijdrage te leveren aan de circulaire economie. In de Deelwinkel geldt: “alles kost niets maar is van grote waarde.”

Dorpstuin Hieslum

Sinds een aantal jaren wordt in Hieslum een kleinschalige dagbesteding en participatieplaatsen aangeboden, zoals de buurttuin en de biologische moestuin. De buurttuin is een plek voor ontmoeting en maatschappelijke doeleinden.

Deze plek stelt de initiatiefnemers en werknemers bovendieen in staat om in harmonie met de aarde voedsel te produceren, het evenwicht in de grond te herstellen en de biodiversiteit te vergroten. Iedereen is welkom om daaraan bij te dragen en om daar samen met ons van te genieten.

Ken je nog meer van dit soort initiatieven die bijdragen aan een betere wereld? Laat het ons weten via c.weening@sudwestfryslan.nl.