Bezoek Deense warmte-experts

Warm welkom: Deense warmte-experts bezoeken Súdwest-Fryslân

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Een Deense delegatie met expertise over warmte en warmtenetten bezoekt deze week onze gemeente. Nog geen 500 kilometer verderop zijn er honderden betaalbare warmtenetten. Hier lijken warmtenetten nog te duur. Afgelopen maanden berichtten verschillende media over de hoge kosten van warmtenetten. Dat beeld staat haaks op de Deense ervaringen. Daarom geven de Denen hopelijk deze week antwoord op de vraag: hoe krijgen we betaalbare warmtenetten in Fryslân?

Wij hebben verschillende ideeën en plannen voor warmtenetten, zoals in Heeg, Bolsward, Workum en de Sneker wijk Het Eiland. De Denen geven waardevolle input voor deze plannen. Met de Deense inzichten en expertise wil de gemeente de betaalbaarheid van de Friese warmtenetten verbeteren.

Waarom Denemarken?

De Denen zijn expert als het gaat om warmtenetten. Tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig stapten zij massaal over op warmtenetten. Nederland op aardgas uit Groningen. Inmiddels is meer dan 60% van de Deense huishoudens aangesloten op een warmtenet. Zijn er meer dan 400 coöperatieve en gemeentelijke warmtebedrijven en in de afgelopen 100 jaar ging geen enkel warmtebedrijf failliet.

Súdwest-Fryslân wil ook betaalbare warmtenetten

De Denen en Friezen wisselen kennis en ervaring uit op het gebied van organisatie, financiën en vertrouwen. Al een aantal keer was er contact afgelopen jaar. Zowel fysiek in Denemarken, als digitaal. Nu bezoeken de Denen voor het eerst Fryslân. Tijdens het bezoek duiken ze samen in de Súdwest-Fryse projectplannen. Ze vergelijken deze met de Deense plannen met als belangrijkste doel: Hoe kunnen inwoners van Súdwest-Fryslân zonder aardgas betaalbare warmte krijgen?

Betrokken partners zijn Provincie Fryslân, adviesbureau Enber, De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Bank Nederlandse Gemeenten, de Deense ambassade en de Danish Board of District Heating.