De archiefschatten van Súdwest-Fryslân

Historische bewijzen van prostitutie

Gepubliceerd op in Cultureel Erfgoed.

Prostitutie is ouder dan de weg naar Rome. Maar dat prostitutie het oudste beroep ter wereld is klopt niet. Het is een beroep geworden op het moment dat de munteconomie ontstond. Dan spreken we ongeveer van de zevende eeuw na Christus.

De verwarring is ontstaan door gevonden kleitabletten van omstreeks 2400 voor Christus. Op de kleitabletten stond een lijst met beroepen, waaronder een verwijzing naar vrouwen die in de taverne werkten. De kerkelijk leiders interpreteerden een vrouw die werkt in taverne als iets wat niet mag. Ze concludeerden dat het een prostituee geweest moest zijn. In werkelijkheid was het een verwijzing naar een alleenstaande vrouw die geen mannelijke bescherming had. Zo is eigenlijk een legende ontstaan uit die kleitabletten (bron: podcast NPO Radio 1).

Ook in onze gemeente zijn er historische bewijzen van prostitutie. In de 18e eeuw vinden we bijvoorbeeld in een lijst met vonnissen van het stadsbestuur van Sneek sporen van deze praktijk. Daar vierden mannen hun lusten bot op vrouwen zoals Atie Beerns, Trijntje Pieters en Geertje Poppes, ondanks dat ‘hoererij’ verboden was in de stad. Als deze dames werden betrapt, wachtte hen een zware straf. Die straf werd uitgesproken door het stadsbestuur dat tevens als rechter fungeerde. De mannen bleven uiteraard buiten schot.

Zo zien we dat prostitutie, hoewel een oud beroep, niet altijd het stempel van de oudste bezigheid verdient en door de eeuwen heen vaak in een negatief daglicht is gesteld door misverstanden en normen van de samenleving.

Archieven

In Cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward ligt acht kilometer archief veilig opgeslagen in drie depots. Archieven van de vroegere gemeenten van Súdwest-Fryslân, maar ook die van De Fryske Marren. Honderden archieven en foto’s van onder andere verenigingen, scholen en kerken. Verder heeft De Tiid de originele serie Leeuwarder Couranten vanaf 1752.

Nieuwsgierig geworden naar de archiefschatten van Súdwest-Fryslân? Neem dan eens een kijkje op www.detiid.nl.

lijst met vonnissen van het stadsbestuur van Sneek
Lijst met vonnissen van het stadsbestuur van Sneek.

Dit artikel is onderdeel van de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. Wil je op de hoogte van het laatste Cultureel Erfgoed nieuws blijven? Meld je aan voor de tweejaarlijkse Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed via het aanmeldformulier.

Zie ook