Post 65: op zoek naar jonge erfgoedparels

Column wethouder Petra van den Akker

Gepubliceerd op in College van B&W, Nieuws.

Een prachtige klokgevel, een middeleeuwse kerk, een rijtje koopmanshuizen uit de Gouden Eeuw. Dat zijn monumenten. Je denkt niet zo snel aan een betonnen kantoorkolos uit de jaren zeventig van de vorige eeuw of een woonhuis uit de jaren tachtig. Ik ben erg benieuwd welke ‘nieuwe’ bouwwerken jij wilt behouden voor de toekomst.

Jong erfgoed

Post 65 is het jonge erfgoed uit de periode 1965-2000. Ook in deze decennia zijn er bijzondere gebouwen ontworpen en neergezet. Vele daarvan zijn onopvallend onderdeel van ons dagelijks leven: woningen, kantoren, winkelcentra, kerken, recreatiegebieden, scholen, kunst in de openbare ruimte. Bouwwerken waar je niet altijd bij stilstaat, maar die wel een beeld schetsen van een periode en vorm geven aan onze gezamenlijke identiteit.

"Ik vind het gebouw van de Boer Licht in Sneek een heel bijzonder gebouw, omdat dit hele vernieuwende architectuur op een heel markante plek was voor die tijd."

Post 65 in Súdwest-Fryslân

Welke bouwwerken uit de periode 1965-2000 zijn volgens jou bijzonder? Welke moeten we behouden omdat ze een beeld geven van die tijd? Is dat bijvoorbeeld de Groene Wier in Sneek, de winkelpanden aan de Wijde Burgstraat (6 en 8) in Sneek, kerkzaal ‘het Anker’ in Makkum, de apotheek tegenover het stadhuis in Bolsward of een typische jaren zeventigwoonwijk in jouw dorp of stad? “Ik vind het gebouw van de Boer Licht in Sneek een heel bijzonder gebouw, omdat dit hele vernieuwende architectuur op een heel markante plek was voor die tijd. Die staat op mijn Post 65-lijstje.”

Geef het door en stem

Welk jong erfgoed - een gebouw, object of kunstwerk - uit de periode 1965-2000 in Súdwest-Fryslân mag van jou op de lijst? Geef het door op de website stimfanfryslan.frl. Je kunt er ook bij zetten waarom je het bijzonder of belangrijk vindt. Persoonlijke verhalen helpen om een rijkere geschiedenis van ons prachtige gebied te creëren. Je kunt dit doen tot 25 februari. Op de website kun je ook zien wat anderen al hebben toegevoegd. Op 6 maart begint de stemfase. Dan kan iedereen uit een lijst van zo’n 20 bouwwerken een top 3 kiezen.

De SWF-lijst

De gemeente Súdwest-Fryslân gaat ook werken aan een lijst van Post 65-bouwwerken die we kunnen gebruiken bij het vernieuwen van de gemeentelijke monumentenlijst. De bijdragen die inwoners leveren op de website van Stim fan Fryslân helpen hierbij. De gebouwen en complexen uit de periode 1965-2000 vragen nu om renovatie, aanpassing en verduurzaming. Daarom is het belangrijk dat we de betekenis van dit (toekomstige) Post 65-erfgoed erkennen en er zorgvuldig mee omgaan. Dus kijk eens goed om je heen en laat het ons weten op de website van Stim fan Fryslân!

Wethouder Petra van den Akker