‘Ga je dat er dan ook naast doen?’

Column Wethouder Michel Rietman

Gepubliceerd op in College van B&W.

‘Ga je dat er dan ook naast doen?’

Toen ik namens de Partij van de Arbeid werd voorgedragen als wethouder, kreeg ik deze vraag regelmatig. Helemaal niet vreemd, als je mijn achtergrond kent. Naast mijn zakelijke activiteiten was ik altijd erg actief als vrijwilliger in de gemeenschap. Voorzitter van een voetbalvereniging, lid van de Raad van Toezicht van Stichting Friesland Beweegt en lid van de stuurgroep voor het Sport en Beweegakkoord. Dat mensen zich afvroegen of ik ‘er nog wat naast zou doen’, begrijp ik wel.

Het gaf mij ook direct de indruk dat de baan van wethouder niet bij iedereen duidelijk is. ‘Wat doe je dan precies als wethouder? En is dat dan een fulltime baan?’ Met een brede glimlach ontvang ik deze vragen en vertel ik graag wat deze bijzondere, mooie baan inhoudt. 

Wer binne jim grutsk op?

Als wethouder moet je er voor de inwoners en ondernemers zijn. Hoe? Ik ga graag het gesprek aan met de vraag ‘wer binne jim grutsk op?’ Mensen verrassen mij met uiteenlopende en waardevolle antwoorden. Zo vertelde een inwoner, die vanuit het westen naar Abbega is verhuist, dat ze dankbaar is voor het warme welkom vanuit het dorp.

Wethouder Rietman

Bijdrage leveren aan de directe leefomgeving

Wanneer ik tijdens zo’n gesprek vervolgens de vraag stel ‘wat is wichtich foar jim mienskip?’, dan is het antwoord vaak betrekking op één van de volgende onderwerpen: Woningen bouwen, onveilige verkeerssituaties, de energietransitie of het realiseren van maatschappelijke projecten op de agenda. De diversiteit en betrokkenheid maakt mijn baan als wethouder zo bijzonder en mooi.

De kans om het verschil te maken en samen met de mienskip aan de slag te gaan om waardevolle projecten te ontwikkelen. Bijdragen aan onze directe leefomgeving. Dat betekent overigens niet dat ik overal ‘ja’ op kan zeggen. Nee is namelijk ook een antwoord, maar wel als ik geloof dat we daarmee de mienskip dienen. En dat zal ik ook altijd proberen uit te leggen.

Wat doe ik dan echt als wethouder?

Hoe ziet dat er dan concreet uit, het werk van een wethouder? Een paar voorbeelden. We werken aan een plan om woningen sneller én betaalbaar te bouwen. Er komt er een strategisch verkeersveiligheidsplan met een duidelijk overzicht van onveilige verkeerspunten die we gaan aanpakken. En we gaan zorgen dat de basis op orde wordt gebracht wanneer het gaat om onze waterwegen. Want de waterrijke omgeving maakt ons onderscheidend, biedt kansen voor ondernemerschap, trekt toeristen én we genieten daar als inwoners natuurlijk ook van. Dit alles doe ik in nauwe samenwerking met onze enthousiaste ambtenaren.

Heb je me nodig, omdat je aan de slag wilt in jouw wijk of dorp? Neem gerust contact met me op via secr.rietman@sudwestfryslan.nl.

Leven als wethouder een druk bestaan

Ik wil nog even terug te komen op die ene vraag: ‘Ga je er nog wat naast doen?’ Op dit moment is dat helaas geen optie. Het leven van een wethouder is een druk bestaan en mijn enthousiasme, gedrevenheid en verantwoordelijkheid zet ik nu graag in voor onze inwoners en ondernemers. En de tijd die ik overhoud, die besteed ik graag samen met mijn gezin. Maar zeg nooit nooit.