Geen jasje dasje, maar een winterjas en warme sokken

Column wethouder Marianne Poelman

Gepubliceerd op in Nieuws, College van B&W.

'Geen jasje dasje, maar een winterjas en warme sokken'. Dit schreef ik vorige week op social media over onze jaarlijkse Fjoerkoertoer, de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Súdwest-Fryslân. Dit sprak blijkbaar tot de verbeelding want de volgende dag stond er een artikel over in de Leeuwarder Courant.

En zo is het ook. Geen officiële receptie met een strakke-pakken-parade met inwoners en ondernemers die de weg naar ons gemeentehuis de rest van het jaar ook wel weten te vinden. Bij de Fjoerkoertoer ontmoet je de mensen die je normaal niet of wat minder vaak tegenkomt.

Het weer was prachtig. IJskoud maar droog. En zoals ik wel vaker zeg: ‘Je kunt het werk van een wethouder soms vergelijken met een krantenwijk. Je laat je niet weerhouden door het tijdstip of de tegenwind, maar doet een warme sjaal om en danst mee met het moment’.
Of je zingt luidkeels mee met Weima & Van der Werf zoals wij vorige week deden. Op een uniek voor de Fjoerkoertoer gemaakt streek- of dorpslied, uiteraard in mijn ‘poerbêste’ Frysk!

Fjoerkoertoer Marianne Poelman
Fjoerkoertoer Marianne Poelman
Gesprek met de Carnavalsvereniging De Oeletoeters uit Sneek

Mooie start van het jaar

Op maandag sprak ik in Woudsend met de Carnavalsvereniging De Oeletoeters uit Sneek. Ik had ze daar niet verwacht. Maar juist dit soort verrassende ontmoetingen maken de Fjoerkoertoer uniek. De burgemeester benadrukte in haar toespraak ook hoe belangrijk het is om elkaar te blijven ontmoeten, in de dorpen en wijken. Dichtbij onze inwoners. Juist daar gebeuren dingen waar we elkaar voor nodig hebben.
Wil je de volledige nieuwjaarstoespraak lezen? Dat kan hier.

Het is zo belangrijk om elkaar op te zoeken. De Fjoerkoertoer is daarvoor natuurlijk een mooie start van het jaar!

Op dinsdag trof ik in Makkum de Rotaryclub van Bolsward. Ze hadden speciaal hiervoor hun bijeenkomst verplaatst naar Makkum. Ik sprak met ze af dat ik de volgende bijeenkomst bij ze langskom om iets te vertellen over armoede en ons nieuwe beleidsnota Bestaanszekerheid.
Ook sprak ik in Makkum met de voorzitter en de penningmeester van Sportcentrum De Rolpael uit Workum, nog zo’n verrassende ontmoeting. Ze vertelden mij dat het mogelijk is dat de eerste fiets van Nederland is gemaakt in de oude smederij van Workum.  Ik heb direct mijn collega-wethouder Petra van den Akker aan hem voorgesteld, om dit eens samen verder te onderzoeken. Misschien hebben we wel te maken met een nieuw stukje erfgoed in Súdwest-Fryslân!

Magische avonden

De volgende avond ontmoette ik in de Lege Geaën de stadsbeiaardier van de Martinikerk in Sneek. Samen met zijn partner woont hij sinds een paar weken in een prachtig huis in Sibrandabuorren. Op het idyllische pleintje voor hun huis zongen we over ‘dit moaie gebied op ‘Súdwestfryske grûn’.

Elke avond van de Fjoerkoertoer was magisch, ook de laatste avond in Wommels. Toevallig stond ik hier naast Brenda van Stichting Pride. Brenda is net gaan samenwonen in Wommels. We kennen elkaar van de Regenboog familiedag die afgelopen jaar voor het eerst in Sneek werd georganiseerd. We hadden het over mijn kerstboodschap en de wens voor een gemeente waarin anders zijn niet anders is. Juist deze boodschap zag ik in al haar kleuren terug tijdens de Fjoerkoertoer.  

Een diepe buiging voor al mijn collega’s die dit mogelijk maakten. Die er elke avond weer stonden en deze toer zo bijzonder maakten. Met een heerlijke stamppot of met het creëren van magische plekjes in onze prachtige gemeente. De mooiste gemeente van Nederland!