Eenzaamheid, blijf er niet mee zitten.

Gepubliceerd op

Voel je je wel eens eenzaam, verloren of op een andere manier niet prettig in je vel? Of misschien ken je iemand die zich eenzaam voelt? In welke situatie je ook verkeert, er zijn altijd mensen om je heen die willen helpen. Stichting Sociaal Collectief en gemeente Súdwest-Fryslân gaan samen de eenzaamheid te lijf. Graag helpen we inwoners die zich eenzaam voelen weer terug in het zadel.

Eenzaamheid kan echt iedereen treffen. Het komt in alle lagen van de bevolking voor, onder jong en oud en iedere gezinssamenstelling. Familieomstandigheden, ziekte, verlies van werk of een verhuizing; allemaal omstandigheden die het gevoel van eenzaamheid kunnen vergroten. Maar ook het niet structureel gewaardeerd voelen is een oorzaak. Daarnaast leeft onder mantelzorgers steeds vaker een gevoel van eenzaamheid. De intensieve taak die zij, soms tegen wil en dank, hebben valt regelmatig zwaar.

Vereenzaming uit zich op verschillende manieren. De een heeft negatieve gevoelens van leegte of verdriet. Een ander kan last hebben van angst of zinloosheid. Ook lichamelijke of psychische klachten kunnen het gevolg zijn, zoals bijvoorbeeld depressie, dementie, verslaving, beroertes, slaapproblemen en hart- en- vaatziekten.

Uit de taboesfeer halen

Eenzaamheid is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Het zit wat in de taboesfeer. Toch is het belangrijk om het gesprek te voeren. Het is een kwestie van oprechte aandacht en luisteren zonder meteen in oplossingen te denken. En bagatelliseer het vooral niet.

Verbinding zoeken

Gevoelens van eenzaamheid nemen vaak ook af als er aansluiting is in de buurt. Deelnemen aan activiteiten in de buurt, wijk of dorp zijn enorm belangrijk. Maar ook het groeten van de buurman of buurvrouw en een praatje maken bij de heg of in de supermarkt. En niet te vergeten contacten met familie, kennissen, vrienden. In deze coronatijd gebeurt dat steeds vaker online of telefonisch.

Positieve gezondheid

Een mooi voorbeeld van hoe dit voor oudere inwoners werkt is de aanpak Sosjaal en Sûn van gemeente Súdwest-Fryslân. Vanuit positieve gezondheid bezoeken vrijwilligers 75+ ouderen thuis. Dit noemen we ‘By jo thús en út’. In het gesprek gaat het bijvoorbeeld over familie, buren, hobby’s, internet en vrijwilligerswerk. Zo proberen we klachten en symptomen om te vormen naar welbevinden, verlangens en dat waar iemand gelukkig(er) van wordt.

Eenzaamheid? Blijf er niet mee zitten. Gemeente Súdwest-Fryslân en Sociaal Collectief werken samen met jou (zonder kosten) aan een oplossing. En hebben we de oplossing niet in huis? Dan brengen wij je in contact met personen of instanties die dit wel hebben.

Wethouder Gea Wielinga

Ken of herken jij eenzaamheid? Onderstaande organisaties bieden hulp

Kijk op de website bij gezond ouder worden.

Of bel met de seniorenlijn, op:

  • Maandag: 10:00 – 12:00 via 06 11777930
  • Woensdag: 10:00 – 12:00 via 06 25717156

Contact met de jongerenwerker bij jou in de buurt?

  • Regio Sneek                  Jelle via 06 11777984 of Doortje via 06 11607902
  • Regio IJsselmeerkust     Sabine via 06 46085236
  • Regio Bolsward             Sabine via 06 46085236 of Mireille via 06 46936085

Ook kun je contact opnemen met het gebiedsteam van gemeente Súdwest-Fryslân.
Vul het contactformulier in op de website of bel met 14 0515.

App, bel of chat 24 uur per dag met de landelijke Luisterlijn via telefoonnummer 088-0767000