Buurtbemiddeling van start

Gepubliceerd op in Nieuws.

Vandaag werden 8 buurtbemiddelaars gecertificeerd. In totaal zijn er nu 11 buurtbemiddelaars in onze gemeente. Twee van hen werden in een andere gemeente gecertificeerd en zetten zich na verhuizing in voor de mienskip van Súdwest-Fryslân. Ook ondertekenden Sociaal Collectief, gemeente Súdwest-Fryslân en de woningcorporaties Accolade, Dynhus, Elkien en WoonFriesland de Overeenkomst Buurtbemiddeling Súdwest-Fryslân. Daarmee start buurtbemiddeling.

“Gedoe met de buren om de parkeerplaats voor de deur, blaffende honden en te harde muziek, rommel op de stoep of overhangende takken in je tuin; je belt er niet gelijk de politie voor. Maar het kan wel overlast geven. Soms kom je er samen met je buren niet meer uit, buurtbemiddeling kan dan de oplossing zijn.” aldus wethouder Marianne Poelman

Buurtbemiddeling werkt

In Nederland bestaat buurtbemiddeling al meer dan 25 jaar en wordt in 300 gemeenten aangeboden. Zo’n 3.500 getrainde bemiddelaars zorgen ervoor dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Er werden al ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. En buurtbemiddeling werkt. In 7 van de 10 situaties werden inwoners geholpen naar een oplossing voor hun probleem. Daarom is de verwachting dat buurtbemiddeling ook in onze gaat werken.

Voor en door de mienskip

De getrainde vrijwilligers staan klaar om op tijd te helpen. Ze zetten zich in voor leefbaarheid, cohesie en veiligheid in de wijken. Zij komen al in beeld voordat professionele hulpverleners in actie hoeven te komen. Dat voorkomt escalatie en verhoogt het woonplezier van onze inwoners.

Wil je je aanmelden voor buurtbemiddeling of meer informatie? Kijk dan snel op de website van Stichting Sociaal Collectief.