Autoluwe binnenstad Sneek

Minder doorgaand verkeer, meer ruimte voor groen, winkels en fietsers

Gepubliceerd op in Nieuws.

Inwoners en ondernemers van Sneek willen graag een groene binnenstad met meer winkels en ruimte voor fietsers. Dat blijkt uit de resultaten van de enquête die we hebben gehouden over de proef autoluwe binnenstad. De meeste mensen komen graag in de binnenstad, maar voelen zich niet allemaal veilig in het verkeer.

Het college heeft groen licht gegeven voor de uitwerking van de proef. Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda. Sneek heeft nu een binnenstad met veel doorgaand verkeer waar 30% van de mensen zich niet veilig voelt.

De enquête die in december is gehouden is 2200 keer ingevuld. Een van de drie meest genoemde redenen waarom mensen in de binnenstad komen, is dat mensen het als doorgaande route gebruiken. Juist dat verkeer willen we uit de binnenstad halen. Het overgrote deel (37%) komt er om te winkelen. Door de binnenstad autoluw te maken verwacht 26% de auto vaker te laten staan. Meer dan de helft verwacht door de proef een verbeterde verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers.

Er zijn in de enquête ook aandachtspunten genoemd waar de gemeente mee aan de slag gaat. Zo zijn er zorgen over sluiproutes in omliggende wijken, is er vraag naar duidelijke bewegwijzering en zijn er vragen over de route voor landbouwverkeer. De werkgroep neemt de uitkomsten van de bijeenkomsten en de enquête mee om de proef verder voor te bereiden. Er volgen op korte termijn nog gesprekken met betrokkenen en we gaan op verschillende plekken de verkeers- en mogelijk koopstromen meten.

Ga naar deze pagina voor alle resultaten van het onderzoek.