Contact

Avondklok – Vraag en Antwoord

In heel Nederland geldt een avondklok. Alleen met een goede reden mag iemand tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtends buiten zijn. De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 om 4.30 uur ‘s ochtends. Ook mag je niet meer dan 1 bezoeker ouder dan 13 jaar per dag ontvangen.

Regels avondklok

In heel Nederland geldt een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends blijf je binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

Waarom geldt de avondklok van 21.00 uur – 4.30 uur?

Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen.

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Wie mogen op straat zijn?

Je gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen: Bij een calamiteit;

 • Als jezelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
 • Als je van jouw werkgever voor werk naar buiten moet;
 • Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
 • Als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doe je alleen;
 • Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
 • Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;
 • Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor jouw opleiding op het mbo, hbo of wo en je kunt dit aantonen;
 • Als je  onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-programma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok bij je hebben. Dit kun je digitaal invullen of printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat moet je ook een ‘Werkgeversverklaring Avondklok kunnen laten zien. Jouw werkgever bepaalt dit en vult dan voor jou de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Waarom mag ik niet meer in mijn eentje naar buiten tijdens de avondklok, terwijl dit niet tot extra besmettingen leidt?

Deze maatregel geldt voor iedereen. Het is voor handhavers niet te controleren of je alleen een blokje om gaat of op weg bent naar vrienden of familie.

Wanneer wel en niet buiten tijdens avondklok

Wanneer je wel of niet buiten mag zijn tijdens de avondklok, hangt af van de activiteit. De hond uitlaten mag. Maar op bezoek gaan bij vrienden niet. De avondklok geldt van uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends.

Wat valt er allemaal onder ‘buiten’?

De regel is dat je tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat je niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. Je mag wel in je eigen tuin zijn of op jouw balkon. Je mag dus niet:

 • buitenshuis zijn;
 • in jouw eigen auto zitten;
 • in het OV zitten;
 • in de taxi zitten;
 • in bedrijfsmatig personenvervoer

Dit mag alleen als je een geldige reden heeft om buiten te zijn.

Hond uitlaten

Nee. Je mag alleen jouw hond aangelijnd uitlaten. Je doet dit alleen.

Winkels en pakketbezorging

Essentiële winkels, zoals drogisterijen, sluiten om 20 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten sluiten om 20.45 uur.

Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich.

Horeca

Nee. Dat mag niet tussen 20.45 uur en 7.00 uur. Je kunt nog wel eten laten bezorgen.

Ja, maar ook in het vakantiehuisje of het hotel blijf je tijdens de avondklok binnen.

Verkeer en vervoer

Ja. Bij een avondklok blijft het OV rijden. Het openbaar vervoer is bestemd voor mensen die ook tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken, bijvoorbeeld mensen die voor hun werk op pad moeten. Reizigers moeten gedurende de avondklok met documenten of formulieren kunnen aantonen dat zij om een geldige reden tijdens de avondklok moeten reizen.

Ja. Taxichauffeurs moeten voor hun werk op pad. Als dit noodzakelijk is en niet op een ander moment kan. Zij hebben hier geen formulieren voor nodig.

De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Zorg dat je op tijd thuis bent. Houd rekening met files of het eventueel missen van trein of bus. Verder is de beoordeling aan de handhaving of je een geldige reden hebt om buiten de avondklok te reizen.

Ja. Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 6.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche.

Nee, het ophalen of wegbrengen van reizigers die tijdens de avondklok mogen reizen is niet toegestaan. Voor het ophalen of wegbrengen kan gebruik worden gemaakt van het OV (trein, tram bus en metro) of de taxi.

Ja, dat kan. We gaan ervan uit dat dit passagiers zijn die een noodzakelijke reis moeten maken. Reizigers moeten wel in het bezit zijn van de benodigde formulieren om aan te tonen dat zij om een geldige reden reizen. Reizigers die met een internationale trein of bus naar Nederland komen moeten een negatieve PCR testuitslag kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich hebben.

Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben.

Zorg en mantelzorg

Ja, apotheken blijven open op de reguliere openingstijden. Je kunt dus tijdens de avondklok medicijnen afhalen als dit noodzakelijk is.

Ja. Als je voor een noodsituatie buiten bent, hoef je geen formulier bij je te hebben. Je legt dit uit als een agent je aanspreekt.

Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht je vanwege een coronatest of vaccinatie nog onderweg zijn, dan kun je dit aangeven op uw Eigen verklaring Avondklok.

Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. Je vult dit dan in op de Eigen verklaring Avondklok.

Je verklaart dit op de Eigen verklaring Avondklok dat je bij je hebt en licht dit – als dat nodig is – toe aan de politie.

Ja. Als je bijvoorbeeld mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, kun je dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. Vraag je zelf hierbij wel af of deze hulp tijdens de avondklok uren moet worden geboden of dat dat ook overdag kan.

Oppas op kinderen

Nee. Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn.

Uitvaart

Nee, alleen een uitvaart is een legitieme reden.

Sport en andere activiteiten

Sportverenigingen en organisatoren van activiteiten voor de jeugd zorgen ervoor dat de deelnemers voor 21.00 uur thuis zijn.

Reizen naar Nederland

Dan heb je jouw vliegticket en een negatieve PCR-testuitslag. Daarmee toon je aan dat je uit het buitenland komt. Je hebt dan geen eigen verklaring nodig.

Datzelfde geldt voor reizen uit het buitenland per bus, trein of auto. Je moet dan wel kunnen laten zien dat je uit het buitenland komt. En je moet kunnen uitleggen waarom het noodzakelijk is dat je tijdens de avondklok reist.

Daklozen en thuislozen

Een dak- of thuisloze die buiten wordt aangetroffen zonder andere reden dan dat hij geen onderdak heeft, zal zo mogelijk worden doorverwezen naar een opvangadres.

Sommige mensen mogen tijdens de avondklok naar buiten. Bijvoorbeeld om medicijnen te halen bij de apotheek. Zij moeten dan een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij zich dragen.

Algemene regels

Ga je tijdens de avondklok de straat op? Dan vul je een formulier in waarop je aangeeft waarom je op straat bent. Dit formulier heet Eigen verklaring Avondklok.

Ben je voor jouw werk buiten? Dan heb je, naast dit formulier, ook een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ nodig.

Ben je voor een reis (van of naar het buitenland) onderweg? Ook dit moet je kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld met een ticket.

Sommige mensen mogen tijdens de avondklok naar buiten. Bijvoorbeeld om medicijnen te halen bij de apotheek. Zij moeten dan een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij zich dragen.

Dit is het geval wegens:

 • werk;
 • medische hulp aan zichzelf of een dier;
 • hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon;
 • een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland;
 • een uitvaart;
 • een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie;
 • een examen of tentamen dat je moet afleggen voor jouw opleiding op het mbo, hbo of wo;
 • op uitnodiging als gast aan een live-programma.

Dit is het geval voor:

 • agenten, brandweer -en ambulancemedewerkers;
 • verantwoordelijken voor personenvervoer: treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning;
 • internationaal goederenvervoer vanwege Europese afspraken;
 • het aangelijnd uitlaten van een hond;
 • reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen. Zij mogen vormvrij aantonen dat zij uit het buitenland komen en dat het noodzakelijk is om op die tijd onderweg te zijn;
 • indien je dak-of thuisloos bent en niet in maatschappelijke opvang terecht kan;
 • bij een calamiteit.

Er kunnen situaties zijn waarin het niet mogelijk is om eerst een formulier op te halen of te printen. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als je plotseling dringend medische hulp nodig heeft. Dat is een calamiteit (rampspoed). Je hebt dan een geldige reden om buiten te zijn zonder formulier.

Iedereen vanaf 12 jaar heeft een eigen formulier bij zich. Hierin verklaar je waarom je tijdens de avondklok dringend op straat moet zijn.

Het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ vind je op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Ja. Je vult het formulier in op de computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toon je het formulier op bijvoorbeeld jouw telefoon.

Als je in een bepaalde periode elke dag tijdens de avondklok naar buiten moet, kun je dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. Je vult dan de aaneengesloten periode in.

Voor de volgende periode (bijvoorbeeld na het weekend) vul je een nieuw formulier in.

Je bent dan in overtreding en riskeert een boete van € 95. Het valselijk invullen van de avondklokformulieren wordt gezien als het plegen van een misdrijf, namelijk valsheid in geschrifte.

Journalisten en medewerkers bij (actualiteiten)programma’s die voor hun werk naar buiten moeten, hebben een ‘Eigen verklaring Avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ bij zich. Deze programma’s kunnen doorgaan. Ook het te gast zijn in een actualiteitenprogramma is een geldige reden om naar buiten te gaan. Je dient in bezit te zijn van de uitnodiging van het programma en de eigen verklaring waarop je dit aangeeft.

Voor werk naar buiten tijdens de avondklok (Werkgeversverklaring)

Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers.

Informatie voor werknemers

Jouw werkgever bepaalt of het voor jouw werk nodig is dat je op straat bent tijdens de avondklok. Dat is zijn of haar verantwoordelijkheid. Als dat zo is, geeft jouw werkgever op de Werkgeversverklaring Avondklok aan dat je voor jouw werk tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten moet zijn. Als werknemer moet je zelf nog de ‘Eigen verklaring Avondklok’ invullen. Je moet beide verklaringen bij je dragen.

Nee, mogelijk is er sprake van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. In andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden.

Het is aan de werkgever om te bepalen of de werkzaamheden noodzakelijk zijn gedurende de avondklok en om dit op het werkgeversformulier aan te geven. In de regel is dit voor trainingsdoeleinden moeilijk uitlegbaar, ook voor betaalde topsporters.

In geval van spoedoproepen weet je dat je opgeroepen kunt worden. Dit ontslaat je dus niet van de plicht een eigen verklaring en een werkgeversformulier bij je te hebben.

Een Eigen verklaring Avondklok is niet verplicht voor ‘verantwoordelijken voor personenvervoer’. Het gaat hierbij om treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Dit geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Voor internationale chauffeurs is een vrachtbrief voldoende.

Je mag de straat op voor werk, als je een geldige reden hebt en dit kunt aantonen met een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok.

Ja, zij worden beschouwd als werknemers van de organisatie waar zij stage lopen of een opleidingstraject volgen. Zij hebben dus een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok nodig.

Informatie voor werkgevers

Je vindt de werkgeversverklaring op de website van de Rijksoverheid onder Avondklok.

Ja. Je zet op elk formulier jouw handtekening. Dit is alleen nodig als je het formulier uitprint. Als je het formulier digitaal invult hoef je het niet te ondertekenen. Je vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.

Nee. Je vult in voor welke dagen en tijdstippen jouw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als iemand wordt aangehouden kan de Werkgeversverklaring Avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft.

Informatie voor ZZP’ers

Als zzp’er heb je een Eigen verklaring Avondklok op zak. Daarnaast heb je een Werkgeversverklaring Avondklok bij je die je zelf invult. Daarin neem je ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van jouw opdrachtgever op. Als je geen opdrachtgever hebt vul je jouw eigen bedrijf in.

Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber eat, DHL en Post NL. De zzp’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen. Bij uitzendkrachten zal de inlener moeten invullen en tekenen.

Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd.

Als je voor jouw werk als gemeenteraadslid naar buiten moet, dan moet je een ‘Eigen verklaring Avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ laten zien. Je kunt de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt.

Als je voor jouw werk als gastouder naar buiten moet, dan moet je een ‘Eigen verklaring Avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ laten zien. Je kunt ook de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt.

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een ‘eigen verklaring’ en een ‘werkgeversverklaring avondklok’ nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.