Brief aan aartsbisschop van Utrecht
Gepubliceerd op in Cultureel Erfgoed.
In Cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward ligt acht kilometer archief veilig opgeslagen in drie depots. Archieven van de vroegere gemeenten van Súdwest-Fryslân, maar ook die van De Fryske Marren. Honderden archieven en foto’s van onder andere verenigingen, scholen en kerken. Verder heeft De Tiid de originele serie Leeuwarder Couranten vanaf 1752. Het oudste stuk dateert van 1331, een verbond dat Staveren sloot met een aantal Hanzesteden aan de Oostzee. Hierin stond dat zij elkaar zouden helpen als zij aangevallen zouden worden.
In het archief van de Statie/parochie van de H. Franciscus te Bolsward bevindt zich een brief van 20 december 1952. Hierin wordt aan aartsbisschop van Utrecht Mgr. Dr. B.J. Alfrink gevraagd of Mgr. C. Kramer, bisschop van Luanfu in China, met Kerstmis een hoogmis wil opdragen in Bolsward. Of aan dit verzoek is voldaan is niet bekend. In elk geval was hij een paar maanden eerder wel in Bolsward. In het Bolswards Nieuwsblad van 17 oktober staat het volgende geschreven: “Zondagmorgen om half tien zal Monseigneur Kramer per auto van Oldeclooster worden gehaald. Met verkenners voorop gaan de auto’s via de Broerestraat naar de Kerk. Op het kerkplein zullen Kajotters, Gidsen, Gymnastiekverenigingen in uniform een erehaag vormen. Met bruidjes voorop zal Monseigneur de Kerk worden binnengeleid, waarna om 10 uur een Pontificale Hoogmis zal worden opgedragen. Om half een volgt een begroetingsbijeenkomst in De Doele."
Nieuwsgierig geworden naar de archiefschatten van Súdwest-Fryslân? Neem dan eens een kijkje op www.detiid.nl.
Dit artikel is onderdeel van de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. Wil je op de hoogte van het laatste Cultureel Erfgoed nieuws blijven? Meld je aan voor de tweejaarlijkse Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed via het aanmeldformulier.
Zie ook
- KOM visserij te Molkwerum
- Bijzondere vondst/uitgelicht object: De Bommenwerper pan van Pea Reitsma-Bult
- Binnenkijken bij De Skatting 18 in Heeg
- Het bouwhistorisch detail – de klisklezoor
- In de Erfgoed schijnwerpers: Johannes Hoekema
- Het schoonmaken van historische gevels
- Nieuwe webpagina voor kerkeigenaren en beheerders
- Wat zijn de gevolgen van de invoering Omgevingswet voor Erfgoedbeleid