Maak dementie bespreekbaar in het Alzheimer Café

Gepubliceerd op in Nieuws.

Het Alzheimer Café is er voor iedereen die met dementie te maken heeft. Dementie is een ingrijpende ziekte die veel vragen oproept bij iedereen die er mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk dat er een plek is waar je terecht kan.  

Het Alzheimer Café Súdwest en Alzheimer Café Sneek zijn zo’n plek. Een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, partners, familieleden en andere belangstellenden. Je kunt er terecht met je vragen, als je steun nodig hebt of om andere mensen te ontmoeten. Een fijne en gemoedelijke plek, net als in een gewoon café.

Aanmelden

De komende weken organiseren we weer een aantal keer een Alzheimer Café. Wil je een keertje langskomen? Meld je dan van tevoren aan bij Gerda Muller van Sociaal Collectief.

Dit kan door haar te bellen/appen of een mail te sturen.
Telefoon: 06 257 171 56
Mail: g.muller@alzheimervrijwilligers.nl
Tijd: alle bijeenkomsten zijn van 19.30-21.00 uur (welkom vanaf 19.00 uur)

De toegang is gratis, net als het kopje koffie en thee.

Alzheimer Café Súdwest in Koudum

Dinsdag 6 december
Het leven van en met mijn moeder Wil en Alzheimer

Locatie: De Klink Tinholtstraat 1 in Koudum
Gastsprekers: Titus Vogt en Dennis Mellink van Stichting Ik ben Wil

Titus Vogt uit Dokkum is de zoon van Wil Vogt die in 2020 is overleden aan Alzheimer. Hier heeft hij toen een actie voor gehouden ‘Ik ben Wil en heb Alzheimer’. Met indrukwekkende foto’s en verhalen bracht hij Alzheimer onder de aandacht in Dokkum en verre omstreken.
Het verhaal van Wil Vogt en haar familie bleek herkenbaar voor veel mensen. Nadat zijn moeder was overleden heeft hij de Stichting ‘IK BEN WIL’ opgericht.

Met deze stichting zetten zij zich in voor lokale projecten rondom Alzheimer. Afgelopen juni heeft Titus samen met twee vrienden de 6 km hoge Kilimanjaro voor de Stichting beklommen om op dat moment even bij z’n moeder te zijn.

Titus Vogt en Dennis Mellink vertellen deze avond over het leven van de moeder van Titus en de ziekte Alzheimer, de Stichting en de beklimming.

Alzheimer Café Sneek

Donderdag 15 november
Alzheimercafé over Familiezorg

Locatie: Wijkgebouw De Schuttersheuvel, Harmen Sytstrastraat 8A in Sneek.
Gastspreker: Marie Louise Luttik, lector Familiezorg Hanzehogeschool Groningen, Academie voor Verpleegkunde.

Er wordt wel gezegd: ‘De diagnose dementie krijg je niet alleen, die krijg je als familie’. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de hulp van familie en naasten in de zorg voor mensen met dementie. Dat legt een grote druk op families en familierelaties. Hoe ga je om met verdriet en frustratie? Met verschil van mening? En kun je daar samen over praten?

Deze bijeenkomst gaat over familiezorg, over hoe families dat met elkaar doen en wat je daarin tegen kunt komen.

Dinsdag 20 december
Alzheimer Café over ‘Dementie door andere ogen bekeken’

Locatie: Wijkgebouw De Schuttersheuvel, Harmen Sytstrastraat 8A in Sneek
Gastspreker: Angela Kok, werkzaam bij de Dagbesteding van Sint Theresia 

Hoe werken beschadigde hersenen? Wat hebben mensen met dementie juist wel en niet nodig. Op deze avond krijgt u inzicht en handvaten in hoe hiermee om te gaan. Ook krijgt u tips over meebewegen en loslaten.