Afvalenquête: wat kwam eruit en hoe gaat het verder?

Gepubliceerd op in Nieuws.

Was jij ook een van de 3.134 inwoners die afgelopen zomer de enquête over afval voor ons heeft ingevuld? Dan superbedankt! We hebben de resultaten op een rijtje gezet en kunnen deze gebruiken voor het nieuwe afvalbeleid.

Wat komt er in het kort uit de enquête?

  • 91% zegt dat ze afval nu al goed scheiden. Ze vinden het milieu belangrijk, maar lage kosten ook.
  • Bijna de helft zegt dat ze beter afval zouden scheiden als ze het restafval per kilo zouden moeten betalen. Maar ze zouden vooral beter afval scheiden als ze beter begrijpen waarom dit belangrijk is. En beter weten hoe het moet. Hier is werk aan de winkel voor ons dus 😉.
  • Invullers van de enquête komen tussen de 1 en 5 keer per jaar bij de milieustraat. Ze vinden het belangrijk dat dit gratis is en dat je al je afval er kwijt kunt.

Wat gaan we nu doen?

We praten begin 2023 met de gemeenteraad over wat er uit de enquête kwam. Daarna schrijven we een nieuw afvalbeleid. Dit noemen we het grondstoffenbeleid. In het grondstoffenbeleid doen we een voorstel hoe we afval gaan inzamelen en hoe we samen op een goede manier met de milieustraten kunnen omgaan.

Daarnaast staat er in hoe we onze grondstoffen zo veel mogelijk kunnen hergebruiken. Hoe we samen gaan naar: minder kopen en weggooien en meer hergebruiken.

Verandert er iets voor jou?

Na de zomer van 2023 leggen we het nieuwe plan voor aan de gemeenteraad. Als er iets verandert in het ophalen van het afval of het brengen bij de milieustraat, dan laten we je dat weten.

Bekijk de rapportage met de resultaten van de afvalenquête.