436 Junior Energiecoaches in opleiding

436 Junior Energiecoaches in opleiding van start op scholen

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Voor groep 7 en 8 van CBS De Foareker in Easterein startte het lesprogramma Junior Energiecoach vanmorgen met de aftrap van wethouder Petra van den Akker en een volwassen energiecoach. En niet alleen in Easterein worden vanaf vandaag junior energiecoaches opgeleid. Het is het startsein voor in totaal 436 bassischoolleerlingen in heel Súdwest-Fryslân, waarbij zij in 5 weken leren hoe zij energie kunnen besparen.

“We vinden het van belang dat de kinderen bewuster met energie omgaan. Dat ze leren dat wat je niet gebruikt, je ook niet hoeft op te wekken. We hopen dat ze deze lessen hun leven lang meenemen en zo positief bijdragen aan hun omgeving”, legt wethouder Petra van den Akker uit.

Spelenderwijs energie besparen

De basisschoolleerlingen gaan de komende vijf schoolweken aan de slag met het lesprogramma Junior Energiecoach. Kinderen van 7 tot 12 jaar spelen met Junior Energiecoach on- en offline spellen met challenges, puzzels, geheime post, experimenten en winacties. Thuis doen ze dat ook met het gezin. Met de lessen leren de kinderen over een schoner milieu en hoe ze thuis gemakkelijk energie kunnen besparen.

Thuis aan de slag

Samen met hun leerkracht en ouders gaan de kinderen aan de slag. Met kleine aanpassingen kan iedereen energie besparen en krijgen de ouders een lagere energierekening. Door bijvoorbeeld te checken of alle lampen LED zijn, de gordijnen open te doen en door korter te douchen. Na alle lessen over energie verdienen de kinderen een Junior Energiecoach-diploma. En zijn zij en hun ouders nóg zuiniger met energie.

“Ik vind het fijn dat kinderen met zoveel energie aan de slag gaan. Het is prachtig om te zien dat er dit jaar 10 basisscholen meedoen”. Vorig jaar deden er 100 leerlingen uit onze gemeente mee. Ook het Jeugdjournaal kwam op bezoek bij basisschool De Blinker in Bolsward om te kijken hoe zij les kregen in energie besparen.