Zwerfafval

Zwerfafval is een wereldwijd probleem

Ook in onze gemeente vinden we zwerfafval op straat, in de bosjes, op het strand en in het water. Wij doen al veel maar we kunnen jouw hulp ook goed gebruiken! Veel inwoners ruimen al zwerfafval op. Wist je dat je gratis een zwerfafvalgrijper, afvalzakken en een afvalzakhouder bij ons kunt aanvragen?

Wat doen wij als ergens veel zwerfafval ligt?

Elk kwartaal houden we door de hele gemeente steekproeven: hoeveel zwerfafval ligt er?
Als er op een bepaalde plek telkens veel zwerfafval ligt en we meerdere klachten krijgen, dan gaan we in gesprek met de omgeving. We zoeken samen een oplossing. Onze handhavers spreken mensen erop aan als ze afval op straat of in de natuur gooien.

Een aantal keer per zomer laten we de Beachbusters naar de stranden komen. Zij gaan op een laagdrempelige, positieve manier met strandgasten in gesprek over de plasticsoep. Én ze ruimen samen zwerfafval op. Opgeruimd staat netjes!

Wij zijn koploper van het noorden! Er ligt namelijk een Shoreliner in de haven van Stavoren. De Shoreliner is een nieuw plasticvangsysteem. Het doel is dat er in het water minder plastic ronddrijft.

Bij het havenkantoor in Makkum is ook zo’n plek waar zwerfafval ophoopt. Daar ligt een Seabin in het water. Dit is een zwerfafvalstofzuiger: een dompelpomp zuigt het water aan, het afval blijft achter in de opvangbak en het water wordt weer teruggepompt. 

In Sneek liggen twee zelf ontworpen afvalfuiken in de gracht. Ter hoogte van de Jousterkade en ter hoogte van het Grootzand.

Wat kan jij doen tegen zwerfafval?

Ruim jij zwerfafval op in onze gemeente? Dan kun je bij ons gratis materiaal krijgen om je daarbij te helpen. Het gaat om:

  • een zwerfafvalgrijper
  • afvalzakken 
  • afvalzakhouder

Belangstelling voor deze gratis materialen? Stuur een mail naar reiniging@sudwestfryslan.nl of bel 14 0515.
Vergeet niet om jouw gebied ook in te tekenen op de kaart van Nederland Schoon. Zo ontdek je wie nog meer aan het opruimen zijn en zij ook zien welk gebied jij schoonhoudt.

Himmeldei

Wil jij met jouw vereniging zwerfafval opruimen? Doe dan mee aan de Himmeldei.

In het voorjaar organiseren we samen met NME Groen Doen de Himmeldei.
Het doel: mensen bewust maken van wat zwerfafval met de natuur doet én natuurlijk onze steden, dorpen en wijken schoner maken. Jong en oud gaan de straat om de woonomgeving schoon te maken. In 2019 deed een record aantal deelnemers mee: meer dan 4.000 kinderen en volwassenen! Help jij mee om onze omgeving schoon te houden? Teken jouw gebied dan in op de kaart van Nederland Schoon.

Materiaal voor Himmeldei

We stellen handschoenen en vuilniszakken beschikbaar. Als scholen en verenigingen dat willen, kunnen we ook een container brengen en halen en (eenmalig) grijpers geven.

Meedoen met Himmeldei?

Neem contact met ons op via himmeldei@sudwestfryslan.nl of bel naar 14 0515.

Duurzame evenementen

Wil je een evenement organiseren en een vergunning aanvragen? Dan moet je aan duurzaamheidscriteria voldoen. Zo kunnen we samen zorgen dat evenementen minder milieubelastend worden.

Waste Battle

Al ruim 5 jaar organiseren we de Waste Battle op middelbare scholen. Leerlingen strijden dan in groepjes tegen elkaar wie het beste idee heeft om zwerfafval te voorkomen. Per school gaan de beste 2 ideeën door naar de finale. CSG Bogerman Mavo, Aeres en RSG Magister Alvinus doen mee. De Waste Battle is een initiatief van Gooitz en Norder Advies.

Meer info vind je op de website van de Waste BattleFacebook of Twitter.