Contact

Zwerfafval

Waar erger jij je het meeste aan in onze gemeente? Grote kans dat je ‘zwerfafval’ zegt. Zwerfafval staat namelijk in de top 3 ergernissen. Maar, met elkaar kunnen we de strijd aangaan tegen zwerfafval. Er gebeuren al hele goede dingen! Op deze pagina lees je er meer over.

Meer informatie

Wij zijn koploper van het noorden! Er ligt namelijk een Shoreliner in de haven van Stavoren. De Shoreliner is een nieuw plasticvangsysteem. Het doel is dat er in het water minder plastic ronddrijft. Hoe het systeem werkt, zie je in het filmpje ‘Shoreliner vangt plastic soup in havens’.

Stavoren is niet de enige plek waar veel zwerfafval zich ophoopt. Vlakbij het havenkantoor in Makkum is ook zo’n plek. Daar gaan we een Seabin plaatsen. Dat is een zwerfafvalstofzuiger in het water: een dompelpomp zuigt het water aan, het afval blijft achter in de opvangbak en het water wordt weer teruggepompt. Ook in Sneek zijn zulke plekken. De gemeente heeft begin 2019 samen met firma Nagelhout Woudsend BV twee zelf ontworpen afvalfuiken in de gracht geplaatst, ter hoogte van de Jousterkade en het Grootzand.

In onze havenkantoren hangen posters over hoe we met elkaar de gemeente schoon kunnen houden. De havenmeesters hebben ook vuilniszakken van Nederland Schoon gekregen. Die kunnen ze aan toeristen uitdelen om hun afval in te doen of, als ze willen, om zwerfafval op te ruimen. Zo kunnen we met elkaar de plasticsoep tegengaan.

In het voorjaar organiseren we samen met Groen Doen de Himmeldei in onze gemeente. Het doel is om mensen bewust te maken van wat zwerfafval met de natuur doet én natuurlijk om onze steden, dorpen en wijken schoner te maken. Zowel jong en oud gaan met elkaar de straat om de directe woonomgeving schoon te maken. Alle scholen in onze gemeente worden hiervoor ook gevraagd.

In 2019 deed een record aantal deelnemers mee: meer dan 4.000 kinderen en volwassenen!

Help jij mee om onze omgeving schoon te houden? Teken jouw gebied dan in op de kaart van Nederland Schoon. Zo kunnen andere inwoners en organisaties zien welk gebied jij (met jouw organisatie) schoonhoudt.

Materialen

De gemeente stelt handschoenen en vuilniszakken beschikbaar. Op verzoek containers (worden gebracht en gehaald door de reiniging) en grijpers voor nieuwe deelnemers (als deze niet eerder zijn verstrekt).

Contact

Neem voor vragen contact op met de heer Reekers via ons telefoonnummer 14 0515 of mail naar himmeldei@sudwestfryslan.nl.

Veel inwoners ruimen zwerfafval op; zakken vol, iedere week weer. Sinds 2017 zetten we iedere maand een of meerdere inwoners in het zonnetje in de rubriek “De Grijper van de Maand”. Deze rubriek verschijnt in het Sneeker en Bolswards Nieuwsblad én op onze Facebookpagina.

Ruim jij ook zwerfafval op? Dan zijn wij op zoek naar jou! Of ken je iemand uit onze gemeente die zwerfafval opruimt? Geef de naam en contactgegevens van deze persoon door via info@sudwestfryslan.nl (onderwerp: “Grijper van de Maand”). Wie weet wordt deze persoon dan in het zonnetje gezet!

Help jij ook mee om onze omgeving netjes te houden? Teken jouw gebied dan in op de kaart van Nederland Schoon. Zo kunnen andere inwoners en organisaties zien welk gebied jij schoonhoudt.

Een aantal keer per jaar controleert ons team Handhaving de zogenaamde Snoeproutes. Ze lopen in burgerkleding de routes tussen de scholen en de supermarkten. Als ze een jongere betrappen op het gooien van zwerfafval op straat of in de natuur, dan moet hij of zij een HALT-traject volgen (of een bekeuring betalen). Voor het HALT-traject moet de jongere opdrachten uitvoeren over wat zwerfafval voor de natuur betekent.

Bij de Waste Battle strijden leerlingen van het voortgezet onderwijs uit onze gemeente in groepjes tegen elkaar wie het beste idee heeft om zwerfafval te voorkomen. Per school gaan de beste twee ideeën door naar de finale. CSG Bogerman M@vo, het Nordwin College, RSG Magister Alvinus en Bogerman Koudum doen mee. Het gaat om honderden leerlingen. De leerlingen werken via verschillende opdrachten naar hun idee toe. Die opdrachten moeten ze presenteren aan een jury. Elk jaar biedt een groot aantal mensen uit allerlei organisaties zich aan om jurylid te zijn.

In het voorjaar van 2020 zou de Waste Battle voor de vijfde keer georganiseerd worden. Helaas gaat dit vanwege het coronavirus niet door. In 2021 gaan we er weer voor!

De Waste Battle Súdwest-Fryslân is een initiatief van Gooitz in samenwerking met Norder Advies. Meer informatie vind je op de website van Waste Battle. Je kunt de Waste Battle ook volgen op Facebook of Twitter.

Súdwest-Fryslân is twee keer in de prijzen gevallen bij de verkiezing van het Schoonste Winkelgebied. Stichting Nederland Schoon organiseert deze verkiezing. Wij deden mee in de categorie ‘Middelgrote gemeente’. In 2017 hebben we de tweede prijs gewonnen en in 2018 de eerste prijs. Dit is ons gelukt met dank aan de inwoners en ondernemers. Voor de verkiezing zijn de winkelgebieden van Bolsward, Workum en Sneek (onaangekondigd) onderzocht.

Wat kan jij doen tegen zwerfafval?

Ruim jij geregeld zwerfafval op in onze gemeente? Dan kun je bij ons materialen krijgen om je daarbij te helpen. Heb je belangstelling? Stuur dan een e-mail naar team Reiniging via reiniging@sudwestfryslan.nl of bel 14 0515.

Vergeet niet om jouw gebied ook in te tekenen op de kaart van Nederland Schoon. Zo ontdek je wie nog meer aan het opruimen zijn en kunnen andere inwoners ook zien welk gebied jij schoonhoudt.

Wil jij in het voorjaar met jouw vereniging zwerfafval opruimen? Doe dan mee aan de Himmeldei!